Distrikt
Društvo Zanimljivosti

TRŠIĆ KANDIDAT ZA SVETSKU DESTINACIJU

Tršić je jedno od tri mesta iz Srbije kandidovana za izbor najlepšeg sela po konkursu koji je raspisala Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija.

Vukov Tršić (Foto: Distrikt)

Na konkurs Svetske turističke organizacije za izbor najlepšeg sela komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije kandidovala je Tršić, Gostilje i Mokru Goru.

– Da se Vuk nije rodio u Tršiću, Tršić bi bio samo jedno u nizu sela, kao što bi, recimo, Jasna poljana bila nepoznata da u njoj nije rođen Lav Tolstoj – kaže Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Vukova spomen-kuća (Foto: Distrikt)

 „Ja sam se u Srbiji rodio i uzrastao i zato mi se čini da na svetu nema lepše zemlje od Srbije ni lepšeg mesta od Tršića“, govorio je  Vuk Stefanović Karadžić. Sada je, čini se, došao trenutak da se i svet u to uveri.

Unutrašnjost Vukove kuće (Foto: Distrikt)

I ima u šta, pa svi koji ovde dolaze prepričavaju srpsku kulturu. Stazama reformatora srpske pismenosti idu turisti sa svih kontinenata, i nemaju dileme da li je dostojno kandidature za svetsku destinaciju.

Prizori koji se pamte (Foto: Distrikt)

Razloga je na pretek, od samog Vuka Karadžića koji je rezolucijom UNESKO-a 1985. godine proglašen građaninom sveta kao “jedan od onih umova koji su najviše doprineli duhovnom jedinstvu čovečanstva”, do njegove spomen-kuće koja je 1979. postala kulturno dobro od izuzetnog značaja i prvi muzej na otvorenom u Kraljevini Jugoslaviji.

Kompleks se nekoliko puta širio (Foto: Distrikt)

To nas obavezuje da ga čuvamo.

Danas je ovaj etno raj poznat đacima, ali i jezičkim stručnjacima iz inostranstva. Selo je u potpunosti autentično sa zgradama i objektima iz 19. veka. To je jedinstveni primer narodnog neimarstva, od Vukove kuće, sobe u kojoj je radio i stvarao, muzeja jezika i pisma, kuće pisaca, ali i savremenih građevina.

– Kao što Petnica ima duže od tri i po decenije svoj centar za prirodne nauke, tako smo, zahvaljujući državi, i naporu gradonačelnika da se obezbede sredstva u budžetu, završili i stavili u funkciju pre tri godine Centar za izučavanje društvenih nauka, gde mladi iz Loznice, Srbije i dijaspore mogu da izučavaju naš jezik i pismo – kaže Đokić.

Centar za društvene nauke (Foto: Distrikt)

Na dan otvaranja obnovljene Vukove kuće 1933. godine, održan je prvi Vukov sabor, koji je imao karakter velike narodne svetkovine. Od tada se saboruje svakog septembra pred Malu Gospojinu. I meštanima znači da dočekaju i ugoste.

– Ovde dolaze svi – Nemci, Kinezi, sa svih strana, svi su dobrodošli, lepo ih dočekamo i ispratimo, oni su zahvalni – kaže meštanin Tršića.

Sabor je najpre održavan ispred Vukove kuće (Izvor: Međuopštinski istorijski arhiv „Šabac“)

Trideset šest godina od proglašenja Vuka Karadžića za građanina sveta njegovo rodno mesto predloženo je za svetsku turističku destinaciju.  I kako god da bude, o ovom selu priča svet.

Na dvestogodišnjicu Vukovog rođenja (Izvor: Muzej Vukovih sabora)

Vukova spomen-kuća 2002. godine dobila je kategoriju znamenitog mesta sa okućnicom autentičnog dinarskog seoskog domaćinstva iz 19. veka. Ona čini najupečatljiviji deo etno-kompleksa podno Gučeva, koji se prostire na 5 hektara. Ovde je smešteno 35 objekata narodnog graditeljstva različite namene, povezanih uskim kamenim stazama i ograđenih pletenim i drvenim tarabama – Muzej jezika i pisma, Kuća pisaca, Muzej Vukovih sabora, vajat „Vuk i nauka“, Radionica starih zanata, abadžijska radnja, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, apartmani za smeštaj gostiju, suvenirnica. Uz etno-kompleks otvoren je i moderni Obrazovni centar „Vuk Karadžić“, kako bi edukativni potencijali izvorišta srpskog jezika, bili maksimalno iskorišćeni.

Kompleks se prostire na 5 hektara (Foto: Distrikt)

Zato se u Vukovu tvrdnju: “Ja sam se u Srbiji rodio i uzrastao, i zato mi se čini da na svijetu nema ljepše zemlje od Srbije, ni ljepšega mesta od Tršića”, uveri svako ko dođe u ovo mesto izuzetnog kulturnog i turističkog značaja.

Svideo vam se tekst?