Distrikt
Društvo

TOPALOVIĆIMA CVETAJU RUŽE

U susret 8. martu i početku prolećne sezone, u Rasadniku Topalović u Lipolistu otvorena je tradicionalna izložba cveća i niskog rastinja. Ova porodica, koja se već četiri generacije uspešno bavi ružarstvom, otvorila je vrata svojih staklenika kako bi svi zajedno uživali u plodovima njihovog rada.

Rasadnik sa dugom tradicijom (Foto: Distrikt)

– Dvoumili smo se da li u trenutnim okolnostima treba uopšte praviti bilo kakva okupljanja, ali svima je već poznato da je izložba na otvorenom prostoru, u plasteniku i stakleniku, tako da je moguće ispoštovati sve epidemiološke mere. Posebno ćemo se potruditi da sve bude bezbedno za naše goste i zaposlene. Poziv je otvoren za sve naše stare i nove poslovne partnere, za pejzažne arhitekte, rasadničare, izvođače radova u hortikulturi, predstavnike garden-centara i poljoprivrednih apoteka. Spremili smo mnogo zanimljivih noviteta iz uvoza, i ništa manje iz naše proizvodnje, koja je vrhunskog kvaliteta i dosta pristupačnijih cena od uvoznih biljaka – kaže Milan Topalović, proizvođač.

Festival ima mnoštvo sadržaja (Foto: Distrikt)

Za selo Lipolist s pravom se kaže da je najmirisnije selo u Srbiji, jer ovde se gaje ruže i ukrasno šiblje na oko 25 hektara. Sve se izveze na tržište Rusije, u zemlje Evropske unije i regiona.

Selo najlepšeg mirisa (Foto: Distrikt)

U čast ruži, u ovom selu punih 25 godina održava se Festival cveća Ruže Lipolista, afirmativna privredna i turistička manifestacija, koja neguje međunarodne kontakte, a u okviru koje su i posete rasadncima, bazar starih i umetničkih zanata, kao i kulturni program.

Kraljica cveća (Foto: Distrikt)

Sve je počelo davne 1931. godine. Prvi ružar bio je Ivan Topalović, a onda su se ovim poslom bavila braća Topalovići — Janko i Živojin.

Rasadnik Topalović ima veliki izbor sadnica (Foto: Distrikt)

Danas petnaestak meštana godišnje proizvede oko milion sadnica ruža, koje se prodaju na tržištu Rusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Italije, Poljske, Holandije, Nemačke, Ukrajine, Kazahstana.

Njihove biljke rađaju širom Evrope (Foto: Distrikt)

Festival cveća Ruže Lipolista tradicionalno se održava u drugoj polovini juna. U selu Lipolist kod Šapca, tada se okupljaju prizvođači, distributeri i svi ljubitelji ruže i njene lepote.

Rasadnik će biti otvoren za sve posetioce (Foto: Distrikt)

Festival predstavlja potencijale koje ima proizvodnja cveća, otvara mogućnosti za međusobnu saradnju, udruživanje i zajednički nastup na drugim tržištima. Osim toga, predstavlja šansu za razmenu iskustava, znanja i uspostavljanje kontakata i saradnje u ovoj i brojnim drugim oblastima za unapređenje uslova života i rada.

Svideo vam se tekst?