Дистрикт
Култура

“Teatar na pravom putu”

Već 13 godina Šabačko pozorište novu sezonu počinje sa revijom “Teatar na pravom putu”. Tokom programa, koji se odvija od 1. do 9. oktobra, najavljena je i premijera predstave “Mata Hari” Ide Jović, u režiji Snežane Udicki i produkciji Šabačkog pozorišta. Ova predstava je na programu u petak, 6. oktobra.

Scena iz predstave “Mata Hari” ( Foto: Šabačko pozorište )

Reč reditelja o drami “Mata Hari”
Na sam pomen imena poznate i kontroverzne špijunke, u gledaocu nastaje asocijacija da unapred zna da ga očekuje neka vrsta trilera o ovoj opasnoj ženi, jer je upravo ona arhetip fatalnosti. Naša predstava je u žanrovskom smislu najmanje triler, a najviše melodramska priča o pokretačkoj i nezaustavljivoj snazi ljubavi, koja često može da ode u pravcu koji nismo mogli ni da predvidimo. Drama “Mata Hari” prikazuje borbu jedne, u početku tek pomalo neobične žene koja je želela porodicu i mir, a postala je simbol opasnosti i pohote, a na kraju životnog kruga – žrtva svega onoga što ju je izdvajalo iz okoline – potrebe za ljubavlju, upornosti, strasti, samosvesti, ambicije i vremena u kome je živela, a takvim ženama se različitost retko prašta. Snežana Udicki

Scena iz predstave “Mata Hari” ( Foto: Šabačko pozorište )

Prvog oktobra, na otvaranju revije i nove pozorišne sezone dodeljuje se tradicionalna nagrada “Boris Kovač” za doprinos razvoju Šabačkog pozorišta, a ove godine laureati su Kokan Mladenović i glumac Borivoje Božanić. Na svečanom otvaranju 1. oktobra biće prikazano “Rubište” Kokana Mladenovića.
Sledeće večeri publika će imati priliku da gleda hvaljenu predstavu Knjaževsko–srpskog teatra “Kir Janja” u režiji Dragane Varagić. Naredne večeri predstaviće se SDU Vojvodina i Pozorište mladih iz Novog Sada sa “Muškim stvarima” F. M. Kreca u režiji Dušana Perovića, zatim Čehovljev “Galeb”, a u Šapcu će ga izvesti Pozorišna kompanija “A la Place” iz Tokija, u režiji Cujoši Sugijame. Takođe pozorišna klasika, Krležin komad “U agoniji” predstaviće Beo Art, u režiji Ane Đorđević.

Program “Teatar na pravom putu”

Premijera Šabačkog pozorišta je šestog oktobra, sa predstavom “Mata Hari”, u režiji Snežane Udicki, a sedmog oktobra dolazi Narodno pozorište iz Zrenjanina sa komadom “Zrenjanin” I. Štiksa, u režiji Borisa Liješevića. Još jedno gostovanje, Akademski teatar ruske drame “Georgij Konstanionov” odigraće predstavu “Vojnici” u režiji Aleksandra Sučkova. Za sam kraj revije predstaviće se Kraljevačko pozorište “Play Andrić, ili o ljudima o kojima se ne može mnogo kazati”, u adaptaciji i režiji Mie Knežević.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима