Distrikt
Zanimljivosti

Tajna čuvenog “kamena mudrosti”

Meštani Podgorine tvrde da se u njihovom kraju nalazi „kamen mudrosti” od kojeg se, kada se tri puta udari glavom, postaje pametniji.

Na Simića brdu iznad Pecke nalazi se čuveni kamen

Posle tog rituala, čekaju se rezultati. Kamen za koji tvrde da donosi mudrost posle udaranja glavom, meštani su pronašli u dvorištu hrama, koji je spaljivan, jer su prema legendi Turci hteli da ga odnesu tokom povlačenja. Postavili su ga na Simića brdo, u selu Gunjaci iznad Pecke, pa tu mnogi danas dolaze po mudrost.

Molitva prethodi ritualu

Pisanih tragova nema, ali legenda o kamenu mudrosti ovde dovodi i mlade i stare.
“Dolaze uglavnom noću, kad ih niko ne vidi. Verovatno nisu sigurni da li ima neko dejstvo, pa se kriju”, kaže Nenad Vilotić.

Tri puta se udara glavom o kamen

Ali, nastavnik i hroničar iz Pecke, Veličko Ilić, tvrdi da je pravi kamen mudrosti bio u školskom dvorištu te da je najverovatnije završio kao građevinski materijal.

Veličko tvrdi da se pravi kamen mudrosti nalazio u školskom dvorištu

Autentičnu prču o tom kamenu sa krstom i polumesecom, preko kog su preskakala deca, ispričao mu je jedan čovek iz Sarajeva.
“Sećam se, ja sam čuvao ovce i on je doša da pronađe kamen mudrosti. On mi je ispričao da su žene iz Sarajeva dolazile noću i donosile decu do kamena. Onda uzmu dete i udare tri puta glavom, za zdravlje, sreću i mudrost deteta”, priča Veličko Ilić, nastavnik u penziji.

Kafana nazvana po čuvenom kamenu

Ali, tu nije kraj ovoj misteriji. Nekoliko metara dalje, u kafani nazvanoj po kamenu mudrosti, nalazi se još jedan kamen. Vlasnik priznaje da ga je našao na brdu iznad Pecke, ali tvrdi da njemu pomaže da razradi posao.
“Mi ujturu ovde imamo ritual. Okupimo se i udaramo glavom. Dođu i ovi iz Beograda i oni to rade. Ako ništa, bar se svi smejemo”, priča Veličko Jovičić, vlasnik kafića “Kamen mudrosti”.

Jutarnji ritual za dobar početak dana

Prava pomama za kamenom mudrosti, koji po pretpostavkama datira iz 17. veka, nastala je u vreme kada se prikazivao film “Crni Gruja”. Potraga se nastavlja i dalje, jer su meštani ovog kraja toliko postali mudri, da je do pravog kamena teško doći. Kako potraga, tako i potreba za njim ne prestaje.

Svideo vam se tekst?