Дистрикт
Магазин

СВА СИМБОЛИКА БОЖИЋА ИСПРЕД ШАБАЧКЕ ТРЖНИЦЕ

Сва симболика Божића стала је у мали празнични сајам ручне радиности испред шабачке Тржнице. Све до Бадњег дана у недељу овде ће и по минусу највреднији и најупорнији продавци  бити на услузи суграђанима који намеравају да традиционалним аранжманима од природних материјала свој дом  украсе и одухове за највеселији хришћански празник. Препознатљивим празничним детаљима подједнако се радују и деца и одрасли.

Ко не зна сам да направи, овде може набавити све потребно

Хладноћа није обесхрабрила ни продавце, ни купце, а понуда је разноврснија и богатија него претходних година. Мали број штандова учинио је да конкуренција у цени и квалитету украса буде изузетна. Шапчани су задовољни понудом јер за само сто динара овде могу да набаве једноставно украшено жито у саксијама, бадњаке или венчиће.  Естете са дубљим џепом за сложеније аранжмане требало би да издвоје од 500, па све до 5000 динара, колико кошта најраскошнија декорација на овој уличној пијаци.

Декорације свих боја и величина

Бобан Јањић, произвођач цвећа из Мајура, већ годинама у периоду између Нове године и Божића оставља све послове и долази у центар Шапца да изложи своје производе.
„Људи воле да овако нешто имају у свом дому. Свечани чин Христовог рођења воле да обележе разним ситницама. Пратећи трендове у узгајању цвећа почео сам и ово да радим пре 7, 8 година“, каже Бобан и тврди да су цене исте као и претходних година, од 100 динара за пластичне саксије до 1000 динара за декоративне корпице.

Дрвене измислице

Продавци су се потрудили, па је свака тезга другачија од оне поред.  Док су се једни одлучили за зелене боје житних клица и гранчица четинара, други комбинују јесење и зимско рухо природе – суво и коштуничаво воће, шишарке, сламу, кукуруз и остала обележја хришћанског празника обликована у икебане, корпице, венчиће, па и сложене конструкције у виду бицикала, богато накићених чеза и санки.

Украс вредан 5000 динара

Код госпође Драгице из Шапца налазимо декорације од сушених елемената. Њен је највећи и најзанимљивији аранжман на пијаци, чија цена износи чак 5000 динара. Управо је продала један такав, што је уверава да ће њен први дан на пијаци протећи успешно. „Мало је људи који би дали 5000 за украс, али он је више уникатан“, каже Драгица, која се иначе бави и цветном декорацијом, па испред Тржнице попуњава празничну паузу од свадбених весеља.

Винкина маштовита тезга

Винка Томић сваке године у ово време на истом је месту. Разноврсна понуда венаца и икебана на Винкиној тезги, како каже, продукт су искључиво њене маште. „Свако има различиту машту. Вага сам у хороскопу, па сам ваљда надарена за то. Ја замислим једно, они друго. А како се коме свиди, тако и купује, мада сваке године све слабије“, прича Винка, која за своје маштарије користи само природне материјале.

Са осмехом и по минусу

Младој Алексић Маријани из Мајура ово је прва година у овом послу. На хладноћу се, како каже, већ навикла. „Људи нема превише, имам утисак да ће их тек бити сутра и прекосутра. Моја је понуда једноставна, дискретна, можда сам најјефтинија овде, али се у сваком случају продаје”, скромна је Маријана.

Обележје празничног духа

Празнична атмосфера незамислива је без симпатичних украсних детаља, па уколико не знате сами да направите нешто слично, имате још два дана да за мало новца обрадујете себе и укућане. Испред Тржнице чека вас право мало царство разноврсних Божићних декорација.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима