Distrikt
Zanimljivosti

ŠTA SMO SVE SRUŠILI DA BISMO ZIDALI – NEKADA ZGRADA OPŠTINE A DANAS TRŽNI CENTAR

Stariji sugrađani pamte zgradu nekadašnje gradske opštine u kojoj je svojevremeno predsedavalo takozvano „Gradsko poglavarstvo“, dok je danas ovaj prostor izmenjen do neprepoznatljivosti. Zgrada smeštena na centralnoj raskrsnici između Gospodag Jevremove ulice i Trga đačkog bataljona predstavljala je jedan od tradicionalnih primera gradske arhitekture. Na mestu današnje Komercijalne banke i Tržnog centra “Trijumf” nalazio se pomenuti objekat sve do 1969. godine, kada je zbog planova za izgradnju prikladnije i veće zgrade, porušen.

Ovde su danas banka i moderan tržni centar (Foto: Međuopštinski istorijski arhiv)

Fotografije koje oslikavaju njenu poziciju i izgled, a beleže i po neki detalj iz vremena Šapca od pre 50 godina, nastale su neposredno pred njeno rušenje. Prepoznatljiva srednjoevropska arhitektura karakteristična za centralne delove grada i dobra očuvanost fasade vidljivi su iako je slika crno-belog kolorita.

Ulaz u Gospodar Jevremovu (Foto. Međuopštinski istorijski arhiv)

Univerzalno obeležje svih zgrada u Gospodar Jevremovoj, tada Maršala Tita, zbog čega je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva 2002. godine vrednovao celu ulicu, jesu  upravo bogato obrađena ulična fasada, istaknuti pasaži i terase, sa uskim, pravougaonim prozorima, što sve nalazimo i ovde. Međutim, zbog ambicioznijih urbanističkih planova stara gradska opština nije mogla biti sačuvana bilo kakvim preradama ni doterivanjima.

U prizemlju se nalazio veliki broj lokala (Foto: Međuopštinski istorijski arhiv)

Plan zgrade Gradskog poglavarstva pokazuje da je u prizemlju do ulice bilo nekoliko lokala, čiji se izlozi vide i na fotografiji. Ovde je bilo smešteno više dućana, pekara, apoteka, pa čak i bife, i frizerski salon, dok se iza zgrade nalazilo dvorište, koje postoji i danas.

Duh starog Šapca (Foto: Međuopštinski istorijski arhiv)

Prizemni deo zgrade očigledno je bio ugostiteljskog i komercijalnog karaktera, dok su se upravne jedinice nalazile na spratu iznad. Možda je to jedan od razloga što je bilo neophodno njeno rušenje i tražilo se funkcionalnije rešenje za upravu grada koji se sve više širio.

Ispod administrativnih prostorija nalazili su se ugostiteljski objekti (Foto: Međuopštinski istorijski arhiv)

Na prvom spratu nalazio se prostrani kabinet predsednika opštine, blagajna, arhiv, referentna, islednička i tehnička odeljenja, sudska dvorana, dok je čekaonica zauzimala centralni i veliki deo prostora. Sudeći po kancelarijama koje se u nizu nastavljaju jedna na drugu, zgrada se očigledno pružala do današnjeg tržnog centra i završavala kod raskrsnice sa Tržnicom, a jedna od fotografija to i potvrđuje.
U skladu sa urbanističkim promenama, nekadašnje sedište gradske opštine, zamenjeno je novim, modernijim građevinama – monumentalnom bankarskom zgradom i savremenim tržnim centrom u staklu. Staro zdanje nije ulazilo u plan restauracija, pa je bez pogovora srušeno do temelja, a na ovaj prostor i dalje gledaju zgrada Zelenog venca i Krsmanovića kuća, koje stilski mnogo više nalikuju objektu sa starih fotografija.

Svideo vam se tekst?