Дистрикт
Друштво

„СРБИ ПРАВЕ ИСТЕ ГРЕШКЕ КАО ИТАЛИЈАНИ“ – ПОРУЧУЈЕ ШАПЧАНИН ИЗ ЖАРИШТА ВИРУСА

Никола Симић рођени је Шапчанин, који настоји да, гледајући стање у Италији, где живи већ 30 година, својим земљацима помогне на једини могући начин – апелом да остану у својим кућама како би избегли сценарио који је задесио Италијане. Свестан да незнање и сумња могу да проузрокују кобну грешку, овај Србин шаље слику празних улица Пијемонта, на којима се могу видети још само полицијске патроле, санитети, возила цивилне заштите и камиони који одвозе оне који нису издржали.

Празне улице туристичког града

Никола ради у италијанској цивилној заштити у Акви Терме, туристичком граду у северној покрајини Пијемонт, која је тренутно најугроженији део Европе, и сваки дан са неверицом гледа шта се дешава његовим суграђанима док покушава да им помогне.
– Ми као цивилна заштита организујемо достављање хране и лекова особама у кућном карантину, позитивним на Ковид-19. Помажемо здравственим установама у мерењу телесне температуре људима који иду у болницу или куповину, и на све могуће начине – прича.

Италијани су прекасно схватили важност карантина

У граду који броји двадесетак хиљада становника стари и болесни су најугроженији, али много младих је заражено вирусом и представљају потенцијалну опасност за све остале.
– Желео бих да објасним да Италија има свакодневно око 1000 мртвих. То су стари и болесни људи, али, нажалост, и много младих људи без икаквих здравствених проблема. Значи свако од нас је изложен опасности, а својим понашањем може да угрози много других живота! Питам се када се понашају неодговорно, где су им савест и имају ли срце?! Молим и људе у Србији да излазе што мање, да када то чине буде само за куповину прехрамбених производа или апотеке. Да користе рукавице маске и да држе растојање! Једини лек који ми сви имамо да бисмо победили овог невидљивог убицу је да остајемо код куће – поручује овај рођени Шапчанин.

Италијани су на измаку снага

На тржишту влада несташица медицинске опреме што додатно погоршава ситуацију. У недостатку преко потребних респиратора повлаче чак и апарате из ветеринарских амбуланти, а од скоро користе маске за роњење.
– Скоро смо почели да примењујемо маске за роњење као респираторе и заштиту за медицинско особље јер је огроман недостатак маски.Ове маске се производе помоћу 3д штампача, праве делове, који служе за прикључивање кисеоника – прича.

Маске за роњење уместо респиратора

Ужасне сцене о којима сазнајемо путем медија Никола гледа сваког дана.
– Војним камионима се превозе сандуци умрлих особа и немогуће је обављати сахране, већ се спаљују сандуци. Најтеже је, верујте ми, када особа која умире, умире сама, без могућности да види своје најмилије. Многи од њих питају докторе колико им је још остало. Нико од породице не сме да их посећује, и када умру директно се стављају у херметички затворене сандуке и одвозе, нико их не види сем здравственог особља – објашњава Никола и моли Шапчане да не понављају грешке Италијана, који опаки вирус нису схватали озбиљно док није проузроковао ненадокнадиве штете у људству.
– У Србији видим исте грешке као овде у Италији. Људи нису одмах схватили озбиљност невидљиве опасности, а сада скоро сви поштују кућни карантин и забрану кретања. Град је пуст, Италијани су напокон схватили опасност Ковида-19. Сада болнице раде преоптерећено, а на улици можете видети само полицијске патроле, санитете, возила цивилне заштите и камионе који одвозе мртве.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима