Дистрикт
Занимљивости

Спектакуларни „плес“ уз много дима и адреналина

Мирис бензина, паљење гума и гас до даске њихова су пасија. А баш то љубитељима тјунираних четвороточкаша приредио је Тјунинг клуб Шабац на манифестацији “Шабац тјунинг шоу” која се други пут одржава у граду на Сави.

Прљави плес (Фото: Ј. Губелић)

Широм отворених очију хиљаде посетилаца гледало је јединствен догађај атрактивних дрифт вожњи аутомобила. У дилеми да ли да гледају или да својим мобилним телефонима забележе тренутак у ком се задњи крај возила “заноси” а густ облак дима подиже изнад Тврђаве на Сави, остајали су без даха пред акробацијама вештих аутомобилиста.

Публика ужива у разгледању (Фото: Ј. Губелић)

За ову технику Јапанци су одиграли веома важну улогу у популаризовању, толико да је дрифт постао један од најпопуларнијих праваца у аутомобилским такмичењима данашњице. За разлику од осталих облика надметања у дрифту није претерано битно ко ће први доћи до циља, колико је важно чије ће гуме да се диме највише, ко ће бити прецизнији, бржи у кривини итд. Тога је овде било на претек.

Мирис бензина и атрактивно паљење гума (Фото: Ј. Губелић)

Атрактивно бочно проклизавање комплетног возила и његовог задњег дела, вештим маневром возача, на овај скуп довело је љубитеље из целог региона.
Ове године несвакидашњи спектакл окупио је око 200 ушесника и излагача модификованих аутомобила из Србије, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Бугарске, свих марки и годишта, на Старом граду у Шапцу где је приређен други Шабац тјунинг шоу.

Шоу који је у Шабац довео на хиљаде посетилаца (Фото: Ј. Губелић)

Посетиоци су могли да виде моћна возила снаге од 300 до 700 „коња“.
Сребрни порше био је атракција, јер он има око 700 коња и може да се вози као формула. Тјуниран је у Немачкој, у ауто кући која овај посао ради до перфекције. Најатрактивнији део програма биле су вожње аутомобила који имају погон на задњим точковима и прилком  проклизавања у кривинама користе инерцију тако да „плешу“ уз много дима и адреналина.
„Општа оцена је да ово што смо показали у Шапцу, превазилази догађаје овог формата који се одржавају у региону. Не кријемо задовољство и поносни смо на спектакл који смо приредили Шапчанима и гостима”, истиче почасни председник Тјунинг клуба Шабац, Младен Огњановић.

Атракција снажна 700 коња (Фото: Ј. Губелић)

Учесници су се надметали у јачини издувног звука ауспуха. Победник, атрактивни БМW произвео је јачину од 123,7 децибела, што је мало више од  авиона при полетању који ствара буку од 120 децибела. Мерена је јачина звука музике у аутомобилу, учесници су одмеравали снагу надвлачењем конопца и у превртању тешких гума.
Скуп је ове године имао и хуманитарни карактер, а прикупљано је 80.000 динара за нашег суграђанина, малог Филипа, коме је новчана помоћ неопходна.

Изложба БМW-а (Фото: Ј. Губелић)

Преко 70 пехара обезбеђено је у категоријама стyлинг– унутрашњи и спољашњи изглед аутомобила (прво, друго и треће место за бегиннер, стреет, герман, оем, јдм, еxтреме и натионал) и озвучење (прво, друго и треће место за А, Б, АБ, ПРО и МАX).
Ову манифестацију помогла је Туристичка организација града Шапца.

Одмеравање снаге (Фото: Ј. Губелић)

Тјунинг клуб Шабац постоји од 2008. године и броји тридесетак чланова. Редовни су посетиоци сличних манифестација у земљи и региону. Покретач за ову идеју био је филм „Паклене улице“, који их је нагнао да почну да улажу у своје „љубимце“.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима