Дистрикт
Занимљивости

СНЕЖНИ ВАЈАР СТВАРА ЛЕДЕНА УМЕТНИЧКА ДЕЛА

Шапчанин Боривој Милићевић (66) сваке снежне зиме испред свог дворишта у Улици Леонарда Да Винчија направи скулптуру од снега. Овај снежни вајар, по струци машински техничар, својим необичним хобијем жели да обрадује децу али и да им покаже да, осим телефона и компјутера, постоје и друге игре које их могу учинити срећним.

Боривој Милићевић у страваралачком тренутку (Фото: Ј. Губелић)

Стиснута песница висине преко два метра право је овогодишње ремек дело Боривоја Милићевића, који сваке године када има снега, испред своје куће обликује нестварне фигуре. Овај снежни скулптор на идеју дошао је 2000. године када је износећи снег из дворишта направио огромну гомилу која је у том тренутку била покретач за необичан хоби.

За скулптуре од снега је важно глачање (Фото: Ј. Губелић)

Од тада, сваке године у ово време испред његове куће освану снежне фигуре од којих застаје дах.
– Ја направим прво стуб од снега који избацујем из дворишта. Онда поченем да га обликујем и ту том тренутку ми се јави идеја шта би то могло да буде. То ми причињава велико задовољство а и мојим комшијама и суграђанима који се одушевљавају – прича Боривој.

Веома је поносан на скулптуру Светог Саве (Фото: приватна архива)

Сав овогодишњи снег из дворишта утрошио је за своје грандиознио дело, а када понестане материјала, Боривој се сналази.
– Ја узима и од комшија да бих имао довољно материјала. Углавном ми је потребно доста снега јер правим велике скулптуре које су трајније и нису мета вандала – објашњава.

Деца се радо сликају испред његових ремек дела (Фото: Ј. Губелић)

Теме његових снежних скулптура су различите, од године до године. Посебно је поносан на Снежну краљицу којој су се сви дивили, Светог Саву чији лик је верно дочарао, а теме његових радова су дечји јунаци, жене, а велику пажњу деце привукао је змај дуг неколико метара. Деца сада радо застају и фотографишу се испред ледене песнице не слутећи да им овај необичан човек шаље важну поруку.

Снежна краљица је остала у сећању многих (Фото: Ј. Губелић)

– Ја сам то кренуо да радим да би деца почела нешто да праве. Међутим, није се примило. Нису баш заинтересовани. Није се примило чак ни Снешка да направе. Више се у моди мобилни телефони и нису деца баш заинтересована – признаје помало разочаран.

Змај дуг неколико метара улепшавао је простор испред куће (Фото: приватна архива)

И улаз у његову кућу је необичан, јер путоказ показује један ледени Снешко. Тако Боривој дочекује и испраћа госте и са нестрпљењем чека да падне снег како би комшије и пролазнике обрадовао новом леденом фигуром.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима