Distrikt
Društvo Zanimljivosti U pokretu

SLOŽNI STANARI NAPRAVILI PARKIĆ ZA UŽIVANJE

Da sloga svašta može, dokazali su stanari zgrade u Prote Smiljanica 50/a u Šapcu. Površinu ispred zgrade pretvorili su pravi mali parkić u kom sada uživaju.

Sloga svašta može (Foto: privatna arhiva)

Na ideju da urede prostor koji vodi do kompleksa zgrada gde uglavnom žive nekadašnji radnici Hemijske industrije „Zorka“, došli su stanari ovog ulaza još pre dve godine. Korak po korak, ovaj prostor danas je postao pravi park u kom uživaju stanari, ali i prolaznici.

Uživaju u plodovima svog rada (Foto: privatna arhiva)

-Prve godine smo posadili cveće, a prošle godine smo stavili i ogradu. Komšija Veroljub Gajić je desna ruka ove divne akcije, a nekoliko žena, koje imaju više vremena, zalivaju i neguju biljke. Zasadili smo jedan ruzmarin koji nas štiti od komaraca, drvo koje nam pravi hlad, a zasadili smo sezonsko i višegodišnje bilje da nam ukrašava prostor. Dodali smo i zimzelene žbunove koji oplemenjuju ovaj prostor. Ta naša grupica koja je aktivna u uređivanju, održavanju i čupanju trave, ovde popodne, kad je u stanu vrelo, sedi i pije kafu – priča Rade Dragojević, poznati šabački tužilac koji je i bio inicijator ove lepe ideje.

Sve je savršeno osmišljeno (Foto: privatna arhiva)

Novac su sami prikupili, a za ovu ideju nisu čak hteli da koriste sredstva sa računa stambene jedinice. Postavili su sto i klupe, da mogu da uživaju u svom malom raju. To je čak privuklo pažnju i stranaca koji su na proputovanju kroz Šabac fotografijama ovekovečili ovo prelepo mesto.

Slika koja je obišla svet (Foto: privatna arhiva)

-Dvoje Švajcaraca, koji su putovali po svetu biciklima, bili su oduševljeni ovom idejom. Javili su nam se iz Južne Koreje i kasnije preneli svoje utiske – priča Rade.

Tu su sto i stolica za popodnevnu kafu (Foto: privatna arhiva)

Planiraju svake godine da dodaju po jedan detalj, kako bi njihov parkić bio pravo mesto za uživanje.

Svideo vam se tekst?