Дистрикт
У фокусу

Selo gde milion ruža cveta

Na najmirisnijoj manifestaciji Srbije – 23. Festivalu cveća „Ruže Lipolista“, rasadnik Topalovic dobio je prvu nagradu za nastup i za najlepši aranžman, najbolji nastup van asortimana ruža imalo je JKP “Stari grad”, a najlepši aranžman od ruža napravili su učenici Srednje poljoprivedne škole sa domom učenika u Šapcu.

Gosti dolaze iz svih krajeva( Foto: Jelena Ilic )

Prsten prijateljstva istaknutoj umetnici Bilja Krstić,”za doprinos očuvanju tradicije, istrajnu i posvećenu afirmaciju pravih vrednosti i negovanje kulturnog stvaralaštva”, predala je prošlogodišnja dobitnica Natasa Kovacevic Foundation. Folklorni ansambli,  hor Muzičke škole “Mihailo Vukdragović”, učenici OŠ “Vojvoda Stepa” učestvovali su u programu ovogodišnjeg festivala, na kom je učestvovalo više od 30 izlagača.

Spoj lepote i tradicije ( Foto: Jelena Ilic )

Sve je počelo davne 1931. godine. Prvi ružar bio je Ivan Topalović, a onda su se ovim poslom bavila braća Topalovići, Janko i Živojin. Danas petnaestak meštana godišnje proizvede oko milion sadnica ruža, koje se prodaju na tržištu Rusije, Bosne i Hercegovine, Crme Gore, Hrvatske, Makedonije, Italije, Poljske, Holandije, Nemačke, Ukrajine, Kazahstana.

Kulturno-umetnički program krasi ovu jedinstvenu manifestaciju ( Foto: Jelena Ilic )

Festival cveća „Ruže Lipolista“ tradicionalno se održava u drugoj polovini juna. U selu Lipolist, kod Šapca, tada se okupljaju prizvođači, distributeri i svi ljubitelji RUŽE i njene lepote. Festival predstavlja potencijale koje ima proizvodnja cveća, otvara mogućnosti za međusobnu saradnju, udruživanje i zajednički nastup na drugim tržištima. Osim toga predstavlja šansu za razmenu iskustava, znanja i uspostavljanje kontakata i saradnje u ovoj i brojnim drugim oblastima koje unapređuju uslove života i rada.

Mesto koje mami mirisom ( Foto: Jelena Ilic )

Organizatori Festivala su Turistička organizacija Šapca, Udruženje „Ruže Lipolista“, a pokrovitelj Grad Šabac.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима