Distrikt
Društvo

SAŠKA JE KOMBAJNERKA, STUDENTKINJA, VOZI TRAKTOR I MAŠTA DA OSTANE U SVOM SELU

Saška Šarčević (21) iz Matijevca kod Vladimiraca pravo je čudo od devojke jer, u to se svako može uveriti, radi za troje. Detinjstvo je provela na njivi, pa teške poslove na porodičnom imanju obavlja sa muškom snagom i iskrenim entuzijazmom, a iako i studira i radi, planove za budućnost vezuje za zemlju na kojoj je odrasla. Vožnja joj je strast, a pored automobila, kombajna i traktora, motor od 600 kubika vozi iz razonode.

Ne bira kada je vožnja u pitanju (Foto: privatna arhiva)

Ova devojka po malo čemu slična je svojim vršnjacima. Pre podne je na predavanjima i na praksi u biblioteci, po podne na njivi ili u štali sa kravama i ovcama, i kao da to nije dovoljno, uveče odlazi na posao u magacin, gde pakuje voće i povrće za prodaju. Od detinjstva nadmašila je sva očekivanja roditelja, kojima je lako da se ponose ovakvim detetom.

Sve radi sama (Foto: Distrikt)

Od samog rođenja ne prestaje da iznenađuje okolinu. Sigurne prognoze doktora da je dečak, pale su u vodu na porođaju gospođe Šarčević.
-Doktor kaže muško, kad ono žensko. Kako se nisam razočarao, jesam – iskren je otac Dragan Šarčević.
Međutim, razočaranje je kratko trajalo jer su ubrzo shvatili da Saška nije obična devojčica.  Već u ranim godinama ispunila je želje roditelja, interesujući se za poslove koji su i mnogim muškarcima strani.
– Od drugog razreda osnovne počela je da vozi traktor – priča majka Biljana.

Njoj pomoć nije potrebna (Foto: Distrikt)

Danas za traktor od 76 konja sama zakači prikolicu i priključne mašine, i obavlja sve poljoprivredne poslove – prska zasade, kupi seno, balira, vrše. Njeni ukućani zaista imaju na koga da se oslone.
– Radi sve muške poslove, ona zamenjuje tri čoveka. Slamu i seno balira, vrše, sve ume – hvali se baka Svetlana.

Ništa joj nije teško (Foto: Distrikt)

Skoro da nema muškog posla u domaćinstvu koji ova 21-godišnja devojka ne može da obavi. I ni za šta joj nije potrebna pomoć. Sama hrani stoku, čisti i održava štalu, a sve to sa osmehom koji joj sa lica ne spada. Kada dođe vreme poljskih radova, samo menja mašine i vrstu poslova, sve drugo je isto.
– Kombajn vozi, vrše, radi sve, a najviše voli vožnju, vozi auto, motor, to već da ne pričam – ponosan je otac.
Pored toga, Saška i studira i radi, a stiže da brine i o mlađem bratu. Od truda ove skromne i vredne devojke, svi imaju dobrobit.
– Studira, upisala je višu školu, i ide na posao. Brata u školu odveze, vrati, svima pomaže, celoj kući – priča majka.

O svima brine (Foto: Distrikt)

Njenu ljubav osećaju i krave i ovce, jer najviše voli da se brine o svom stadu. Ali ne isključuje ni ostale obaveze, koje je sama izabrala. Tako Saška planira svoju budućnost, dajući sve od sebe.
– Pre podne odrađujem pripravnički u biblioteci u Vladimircima, posle podne sam kući oko poljoprivrede, a noću radim u magacinu. Tu voće i povrće pakujemo i odvozimo u piljarnice – objašnjava ona.
Ipak priznaje da joj od profesije za koju se trenutno priprema, više leži rad u svom domaćinstvu. Već sada zna da je to ono što je u potpunosti ispunjava.
– Studiram na višoj školi Porez i carinu, ali nemam nameru time da se bavim. Više volim oko poljoprivrede da radim i da sam kući. Srećna sam ovde – kaže, a isto pokazuje i njen osmeh.
Ne samo zbog vrednoće, već i sposobnosti, ovoj mladoj devojci dive se svi u opštini Vladimirci.
– Svi koji god čuju, svi se čude. Kažu da je opasnija od muškarca. Šteta samo što nije muško, da ostane. Ali ako da Bog, otac će joj ovde napraviti kuću. Pa nek dovede koga hoće i nek živi kako hoće – kaže Saškina baka.

Najviše voli svoje ovce i krave (Foto: Distrikt)

A slobodno vreme rezervisano je za njenu veliku ljubav – dvotočkaše. U pauzi od posla, odlaže radno odelo i stavlja kacigu, da bi počastila sebe jednim krugom vožnje na svojoj omiljenoj mašini.
– Motor sam počela da vozim pre dve godine. Stric mi je preneo ljubav prema motoru. Vozim Hondu od 600 kubika, obožavam je – kaže.

Po svemu posebna (Foto: Distrikt)

Saška ima jasne planove za budućnost, da ostane na svojoj zemlji. Tada će, kaže, biti najsrećnija, jer je njen cilj da sve stvori svojim rukama.
– Planiram da ozidam još jedno tovilište i još jedan objekat za ovce. I nadam se za dve, tri godine da sebi ozidam kuću – kaže devojka kojoj nije teško da se za nešto pomuči.

Planira da ostane na svojoj zemlji (Foto: Distrikt)

Iako uveče od umora često ne može da zaspi, uvek se budi uz istu misao – da ovo što ima ne bi menjala ni za šta na svetu.

Svideo vam se tekst?