Дистрикт
Друштво

Šapčanke koje rade i rukovode

Od devet načelničkih funkcija u šabačkoj opštinskoj upravi, sedam pripada ženama. Dominaciju žena na rukovodećim funkcijama u Šapcu podržavaju i muškarci, tačnije njih dvojica, jer je najvažnije da posao ne trpi, a to ide u korist i jednima i drugima.

Maja Mandić sa delom kolektiva (Foto: J. Gubelić)

Na čelu Odeljenja za inspekcijske i komunalno stambene poslove, Maja Mandić dobro se snalazi i kada se radi, nagrađuje i poziva na odgovornost. Red se zna u svim službama koje objedinjuje ovo odeljenje, ali tome prethodi dogovor i dobra organizacija.
„Možda je moja prednost u tome što uglavnom radim sa ženama. Naravno, i muškarci rade kao tim, tako da rezultati ne izostaju“, kaže Maja Mandić.

U kući je kompromis (Foto: J. Gubelić)

Posao načelnika ne oduzima joj od ženstvenosti na ulici, a ko je načelnik u kući, gde je odnos jedan prema jedan?
„Milan“, odgovara odlučno Maja. A Milan replicira: „Ja sam načelnik a Maja je glavni i odgovorni urednik. Znači, sve je kompromis“, odgovara Milan Đurđić.

Violeta Šestić, na radnom mestu (Foto: J. Gubelić)

Tako je u uglavnom u šabačkoj gradskoj upravi. U većini kancelarija sa pločicom „načelnik“, sede žene. One znaju i odgovor zbog čega su izabrane na funkciju.
„Neko mora i da radi. Verujem da je to jedan od razloga zbog čega smo izabrane na funkciju“, priča Violeta Šestić, načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj koja radi čak i dok razgovara sa nama.

Jelena Jekić, načelnica Gradske uprave (Foto: J. Gubelić)

Od devet funkcija načelnika, sedam pripada ženama. Na čelu Gradske uprave takođe je žena, Jelena Jekić, za koju je, sa jedne strane prilika da žene dokažu ravnopravnost.
„ Sa druge strane, to je veliko priznanje za muškarce koji su dali priliku i mogućnost ženama da se dokažu i pokažu da mogu biti uspešne na rukovodećim mestima“, kaže Jelena Jekić, nečelnica Gradske uprave.

Miljan Ugrinić, načelnik Odeljenja za urbanizam (Foto: J. Gubelić)

A, oni, muškarci, iako su u manjini na načelničkim funkcijama, imaju dovoljno razloga da podržavaju takav odnos.
„Osećamo se u manjini, ali zato nas drže kao malo vode na dlanu“, kaže  Miljan Ugrinić, načelnik Odeljenja za urbanizam.
A da li su manje načelnice, jer im na vratima piše načelnik, pitanje je za lingviste. Svoj posao rade u skladu sa funkcijom, bez obzira na rod i pol.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима