Дистрикт
Друштво

ШАПЧАНИН ИСТРЧАО ЧУВЕНИ УЛТРАБАЛАТОН ДУГ 212 КИЛОМЕТАРА

Шапчанин Петар Курдулић истрчао је Ултрабалатон, у дужини од 212 километара који се већ 17 година одржава у Мађарској. Трку око језера Балатон завршио је за 30:41:29 сати. На овогодишњем ултрамаратону, који се иначе сматра највећим ултрамаратонским догађај у овом делу Европе учествовало је  221 такмичар, док је трку завршило њих 138, међу којима и познати шабачки маратонац.

Још један циљ је освојен (Фото: приватна архива)

Иначе, у овом престижном ултрамаратону, поред Петра учествовала су још двојица такмичара из Србије је – Синиша Станковић из Врања и Едвард Халас из Суботице и сви су успешно завршили трку. Старт и циљ трке су били у месту Балатонфиред, а временски лимит био је ограничен на 31 сат.

-После прошлогодишње трке на 24 сата, ово је за мене био нови изазов и померање неке своје границе до сада оствареног. Током оба дана било је сунчано време и висока температура ваздуха. Ти услови ни мало не одговарају оваквом типу активности. Трка је добро организована, дуж стазе је било четрдесетак окрепних станица, добро опремљених храном и напицима. Мој основни циљ је био да трку завршим у року од 31 час, што сам и успео (30:41:29). Јака жеља за остварењем планираног и присуство и бодрење супруге и синова у последњим километрима трке су ми помогли да се изборим са свим потешкоћама на стази. У наредном периоду планирам да трчим класичне маратоне, можда неку планинску трку, а све то у циљу припрема за трку на 24 сата током јесени или на пролеће следеће године – каже Петар Курдулић.

До сада је учествовало само осам тачмичара из Србије (Фото: приватна архива)

Да му је породица велика подршка, потврдило се још једном и баш то је нагласио у емотивном статусу на друштвеним мрежама одмах по завршетку трке.

– Ови дечаци и моја драга су ме тако силно подстакли да извучем и последњи атом снаге у задњих четрдесетак километара. Срећан сам човек! – написао је Петар на Фејсбуку.

Породица му је највећа подршка (Фото: приватна архива)

До сада је УЛТРАБАЛАТОН завршило само осморо учесника из Србије, рачунајућо Петра и двојицу овогодишњих такмичара. Занимљиво је да је Суботичанин Игор Војнић Зелић трку завршио четири пута, а Марина Николић (сада Лазић) два пута. У просеку око 50 % оних који стартују заврше трку. Ове године је тај проценат мало већи, око 60%.

Петар пред почетак трке (Фото: приватна архива)

Они којима је помоћ потребна често су мотив да учествује у маратонским тркама. Недавно је трчао је пуна 24 сата да би помогао деци са сметњама у развоју и инвалидитетом у Основној школи „Свети Сава“ из Шапца. Захваљујући хуманом гесту и солидарним људима, на рачун школе тада је уплаћено 40.000 динара. Трчао је за особе са дијабетесом, прикупљао новац за збрињавање оболелих од рака, као и за малишане из Дечјег села.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима