Distrikt
Društvo Zanimljivosti U fokusu

ŠAPČANIN ISTRČAO ČUVENI ULTRABALATON DUG 212 KILOMETARA

Šapčanin Petar Kurdulić istrčao je Ultrabalaton, u dužini od 212 kilometara koji se već 17 godina održava u Mađarskoj. Trku oko jezera Balaton završio je za 30:41:29 sati. Na ovogodišnjem ultramaratonu, koji se inače smatra najvećim ultramaratonskim događaj u ovom delu Evrope učestvovalo je  221 takmičar, dok je trku završilo njih 138, među kojima i poznati šabački maratonac.

Još jedan cilj je osvojen (Foto: privatna arhiva)

Inače, u ovom prestižnom ultramaratonu, pored Petra učestvovala su još dvojica takmičara iz Srbije je – Siniša Stanković iz Vranja i Edvard Halas iz Subotice i svi su uspešno završili trku. Start i cilj trke su bili u mestu Balatonfired, a vremenski limit bio je ograničen na 31 sat.

-Posle prošlogodišnje trke na 24 sata, ovo je za mene bio novi izazov i pomeranje neke svoje granice do sada ostvarenog. Tokom oba dana bilo je sunčano vreme i visoka temperatura vazduha. Ti uslovi ni malo ne odgovaraju ovakvom tipu aktivnosti. Trka je dobro organizovana, duž staze je bilo četrdesetak okrepnih stanica, dobro opremljenih hranom i napicima. Moj osnovni cilj je bio da trku završim u roku od 31 čas, što sam i uspeo (30:41:29). Jaka želja za ostvarenjem planiranog i prisustvo i bodrenje supruge i sinova u poslednjim kilometrima trke su mi pomogli da se izborim sa svim poteškoćama na stazi. U narednom periodu planiram da trčim klasične maratone, možda neku planinsku trku, a sve to u cilju priprema za trku na 24 sata tokom jeseni ili na proleće sledeće godine – kaže Petar Kurdulić.

Do sada je učestvovalo samo osam tačmičara iz Srbije (Foto: privatna arhiva)

Da mu je porodica velika podrška, potvrdilo se još jednom i baš to je naglasio u emotivnom statusu na društvenim mrežama odmah po završetku trke.

– Ovi dečaci i moja draga su me tako silno podstakli da izvučem i poslednji atom snage u zadnjih četrdesetak kilometara. Srećan sam čovek! – napisao je Petar na Fejsbuku.

Porodica mu je najveća podrška (Foto: privatna arhiva)

Do sada je ULTRABALATON završilo samo osmoro učesnika iz Srbije, računajućo Petra i dvojicu ovogodišnjih takmičara. Zanimljivo je da je Subotičanin Igor Vojnić Zelić trku završio četiri puta, a Marina Nikolić (sada Lazić) dva puta. U proseku oko 50 % onih koji startuju završe trku. Ove godine je taj procenat malo veći, oko 60%.

Petar pred početak trke (Foto: privatna arhiva)

Oni kojima je pomoć potrebna često su motiv da učestvuje u maratonskim trkama. Nedavno je trčao je puna 24 sata da bi pomogao deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ iz Šapca. Zahvaljujući humanom gestu i solidarnim ljudima, na račun škole tada je uplaćeno 40.000 dinara. Trčao je za osobe sa dijabetesom, prikupljao novac za zbrinjavanje obolelih od raka, kao i za mališane iz Dečjeg sela.

Svideo vam se tekst?