Distrikt
Društvo

ŠAPČANIN BRILJIRAO U KVIZU – ZNANJE TREBA CENITI!

Oborili su rekorde gledanosti, znanja i osvojenog iznosa. Šabački profesor Darko Vučićević i mladi studenti Bojan Milošević, Arsenije Arsić i Siniša Vulić iz Beograda, oduševili su gledaoce Božićne epizode kviza Potera, kada su pobedili tragača Žarka Stevanovića i osvojili rekordnih 1.080.000 dinara.

Jedinstveno iskustvo (Foto: privatna arhiva)

Šapčanin Darko Vučićević, profesor informatike u OŠ „Janko Veselinović“ pokazao je izvanredno snalaženje u kvizu, i sa mladim saigračima, sa kojima je osvojio vrednu nagradu, dokazao da je znanje uvek na ceni.

Prvo učešće u kvizu, jedna od najgledanijih epizoda i oboren rekord. Četvorica takmičara zajedno su pobedila tragača Žarka Stevanovića i milionski iznos podelila na ravne časti.

–              U prvoj igri sam dao odgovor na 8 pitanja, a kako sam bio poslednji u nizu izabrao sam najmanju sumu da bih ostao u timu sa njima. Posle sam razmišljao da sam ipak mogao i sa srednjom sumom da prođem. Ključno je igrati kao tim i to je savet svima koji dođu da igraju. Bila je simpatična situacija kada je Žarko ušao i video 23 tačna odgovora, prokomentarisao je – bolje da idem, šta uzalud da odgovaram. Veoma je teško stići taj rezultat – objašnjava Darko Vučićević.

Saveti od najiskusnijih (Foto: privatna arhiva)

A na prijavu za takmičenje u jednom od najpopularnijih kvizova naveo ga je policijski čas i višak vremena usled pandemije koronavirusa.

Bilo je znanja, logike, ali i sreće.

–              Zadovoljan sam, znao sam odgovore na pitanja koja smatram da je trebalo da znam, a ono što nisam znao, nisam. U drugom delu sa ponuđenim odgovorima se poslužite logikom, to uvek pričam i mojim učenicima. Ako ne znate šta je, znate šta nije, a bilo je i sreće, recimo, pitanje imena grada sa registracijom PŽ – ja sam rođeni Šapčanin, a moj otac je iz Požege – kaže takmičar.

Rekord znanja u emisiji (Foto: privatna arhiva)

Da je znanje najvažniji resurs, sem obrazovnim i pedagoškim pristupom, naciji i svojim učenicima, učešćem u kvizu, dokazao je i ličnim primerom.

– Vreme je da se znanje ceni – u svim sferama života, u različitim oblastima, ne samo u profesiji. Momci koji su se sa mnom takmičili su veoma mladi ljudi, ali su iznad proseka, ne samo po znanju nego i po načinu razmišljanja, viziji budućnosti. Vaspitani su, kulturni. Ono što su pokazali nije puko gomilanje činjenica – kaže Darko i objašnjava da se ni sam nikada nije pripremao za nešto slično, već da je ono što je pokazao intelektualni odgovor njegove generacije.

Uz dobru ekipu treme nije bilo (Foto: privatna arhiva)

– To su uobičajena interesovanja od malih nogu, odrastao sam uz školski program RTS-a, Branka Kockicu, Politikin zabavnik se čitao kući, sada informacije saznajemo putem interneta, zanimljivih stranica. Volim da putujem, pa onda kroz putovanja saznam dosta, kao mali sam proučavao geografske karte, čitao pustolovne knjige. Volim biografije takođe.

Iako početnik u ovakvim nadmetanjima, naučio je da ne treba stati kod prve prepreke.

– Trema je nestala kad sam pročitao prva pitanja. Svi su fini u produkciji, od producenta do voditelja. Jovan Memedović je fantastičan čovek, trudio se da nas opusti. Jedan od saveta i ostalim takmičarima je ako se desi da ne znamo odgovor na pitanje iz oblasti profesije, da ne razmišljamo o tome, nego da nastavimo. Ljudi se uspaniče, stanu im misli, to je loše – poručuje profesor.

Veliko interesovanje medija (Foto: privatna arhiva)

Pobednici kviza ne prestaju da postavljaju nove rekorde – tema su interesovanja mnogih medija i radoznalih gledalaca, iz čega proizlazi ubeđenje da njihovo vreme tek dolazi.

Svideo vam se tekst?