Дистрикт
Магазин

БОЖИЋНИ БАЗАР НА НОВОМ МЕСТУ

Почетак Божићног базара обележила је промена локације – празничне украсе Шапчани, уместо испред Тржнице, како је било претходних година, могу купити на тезгама у пешачкој зони пред Поштом.

Прошетајте и изаберите (Фото: Дистрикт)

Овим је празнична куповина добила нови дух, а свако ко пожели да дом оплемени декорацијама у комбинацији природних материјала и религијских мотива, то може учинити још данас и сутра.

Боса читаву деценију спрема Божићне украсе (Фото: Дистрикт)

Једна од најприступачнијих тезги јесте она са једноставним украсима Босе Поповић из Мајура. Већ десет година она неколико Божићних обележја склапа у скромне пакетиће.

– Све правим сама, што нађем код мене у Мајуру. Врећице шијем ручно, имам разне вежене са натписом Христос се роди, украсне са Богородицом, врећице са чуваркућама, које се преко целе године чувају у кући. Продаја је мало мања него када смо били пред Тржницом, муштерије не знају да смо овде – каже Боса, чије рукотворине не прелазе 150 динара. Њене врећице са иконама и везом, кукурузом, пшеницом и орасима, могу сви да приуште.

Обележје празника (Фото: Дистрикт)

Код Босе такође може да се нађе и дреновина, веома важна амајлија у години пред нама, када је здравље на цени више него икад.

Украсни детаљи (Фото: Дистрикт)

Ана Матић из Метлића очекује много веће интересовање пред сам празник. За дрвена колица, чизмице, икебане на стиропору или дрвету, санке и остале занимљиве декорације на њеној тезги, припреме крећу и месец и по дана раније. У процесу прављења, каже, увек научи нешто ново.

Веће интересовање очекује се пред сам празник (Фото: Дистрикт)

За корпу од шишарки у рукама задовољне муштерије, продавачица је издвојила читав дан, али, како каже, вреди, јер се ове компликоване конструкције највише исплате. А материјала за њих у природи има у изобиљу.

Корпа од шишарки (Фото: Дистрикт)

Мирјана Вујаклија и Тања Павловић из Кленка имају једну од најлепших тезги захваљујући припремама које крену доста раније. Свој продајни простор зачиниле су сувоцватом.

Новина на Базару (Фото: Дистрикт)

Имају жито у корпици, у икебанама, комбинације на дрвету, стиропору, сувоцват – суво жито у боји, бадњаци, а потрудиле су се да, упркос уложеном времену и стрпљењу, цене буду што ниже.

За свачији укус и џеп (Фото: Дистрикт)

Код Драгице Бошковић из Шапца стоје најлепши божићни венци, накићени мноштвом пажљиво изабраних детаља, а распон цена креће се од 600 до 2000 динара.

– Продају се лепо иако су скупљи, па купци не жале да плате нешто што вреди. И коментаришу како су лепи – каже Драгица.

Венци највећа атракција (Фото: Дистрикт)

Таленат ових дама да од биљака, осушеног цвећа или неког другог материјала из природе нагласе угођај празника, обавезно ће наградити и муштерије, пре свега лепим речима.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима