Дистрикт
Занимљивости

ШАПЧАНИ СЕ ПРЕПОЗНАЈУ ПО „НАОПАКО“, А ШТА СВЕ ТИМЕ ПОРУЧУЈУ?!

По јутру се дан познаје, а Шапчани по узвику наопако(!). Овај израз, карактеристичан за Чивијаше, даје бржи и јаснији увид у њихово географско порекло од личне карте и регистарских таблица. Било да је напољу преко 40 степени Целзијуса, каснимо на сопствено венчање, или нам се управо дешавају најгори и најрадоснији животни тренуци – увек је наопако.

Довољно је рећи – наопако! (Фото: Ј. Губелић)

Прилог наопако, говори да нешто није онако како би требало да буде, означава ствари на супротном полу од регуларног – наопачке, наглавачке, изврнуто, тумбе – што би рекли комшије Војвођани. Наопако живим, каже естрадни певач, с намером да опева своје нелогичне поступке и то што иде главом кроз зид. Међутим, Шапчани га користе да искажу веома опречна осећања и ставове.

– Већина људи, поготово са данашњим убацивањем англицизама у све и свашта, рекла би или још чешће написала у поруци Oh Мy God, док ја увек са задовољством узвикнем наше растегнуто наопако, са снажним акцентом на „а“, и да се начудим и обрадујем како доликује – кроз смех прича Шапчанка Марија Марковић.

Шапчане је лако препознати (Фото: Ј. Губелић)

Колико год времена провели у месту где се говори карактеристичним нагласком и без обзира на професионалне кругове у којима се крећу, искуство каже да ова реч становнике десне обале Саве ода кад се најмање надају.

– Студирао сам и живим у Београду годинама. Имам много познаника и пријатеља из разних крајева Србије, и увек се шалимо на мој рачун кад је мој једини коментар на неку тему само кратко наопако – каже Илија Петровић.

Вукајлија, најпознатији онлајн речник сленга, поред бројних илустрација употребе поменутог израза у различитим контекстима, даје симпатичну дефиницију овог термина:

Универзална узречица са западних територија Србије, нарочито Шапца. Може се искористити у било ком тренутку, независно од ситуације, а њено значење је често врло страно људима са других говорних подручја. Уз то, одликује га неописиво напоран и непријатан дугоузлазни акценат, а често се изговара скраћено, као „наооо“.

Шта све значи наопако?!

Неверица, узбуђење, разочарање, похвала, смех, добро и лоше – нема краја ситуацијама које Шапчанин искрено и без много размишљања може започети и завршити са наопако.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима