Distrikt
Zanimljivosti

ŠAPČANI SE PREPOZNAJU PO „NAOPAKO“, A ŠTA SVE TIME PORUČUJU?!

Po jutru se dan poznaje, a Šapčani po uzviku naopako(!). Ovaj izraz, karakterističan za Čivijaše, daje brži i jasniji uvid u njihovo geografsko poreklo od lične karte i registarskih tablica. Bilo da je napolju preko 40 stepeni Celzijusa, kasnimo na sopstveno venčanje, ili nam se upravo dešavaju najgori i najradosniji životni trenuci – uvek je naopako.

Dovoljno je reći – naopako! (Foto: J. Gubelić)

Prilog naopako, govori da nešto nije onako kako bi trebalo da bude, označava stvari na suprotnom polu od regularnog – naopačke, naglavačke, izvrnuto, tumbe – što bi rekli komšije Vojvođani. Naopako živim, kaže estradni pevač, s namerom da opeva svoje nelogične postupke i to što ide glavom kroz zid. Međutim, Šapčani ga koriste da iskažu veoma oprečna osećanja i stavove.

– Većina ljudi, pogotovo sa današnjim ubacivanjem anglicizama u sve i svašta, rekla bi ili još češće napisala u poruci Oh My God, dok ja uvek sa zadovoljstvom uzviknem naše rastegnuto naopako, sa snažnim akcentom na „a“, i da se načudim i obradujem kako dolikuje – kroz smeh priča Šapčanka Marija Marković.

Šapčane je lako prepoznati (Foto: J. Gubelić)

Koliko god vremena proveli u mestu gde se govori karakterističnim naglaskom i bez obzira na profesionalne krugove u kojima se kreću, iskustvo kaže da ova reč stanovnike desne obale Save oda kad se najmanje nadaju.

– Studirao sam i živim u Beogradu godinama. Imam mnogo poznanika i prijatelja iz raznih krajeva Srbije, i uvek se šalimo na moj račun kad je moj jedini komentar na neku temu samo kratko naopako – kaže Ilija Petrović.

Vukajlija, najpoznatiji onlajn rečnik slenga, pored brojnih ilustracija upotrebe pomenutog izraza u različitim kontekstima, daje simpatičnu definiciju ovog termina:

Univerzalna uzrečica sa zapadnih teritorija Srbije, naročito Šapca. Može se iskoristiti u bilo kom trenutku, nezavisno od situacije, a njeno značenje je često vrlo strano ljudima sa drugih govornih područja. Uz to, odlikuje ga neopisivo naporan i neprijatan dugouzlazni akcenat, a često se izgovara skraćeno, kao „naooo“.

Šta sve znači naopako?!

Neverica, uzbuđenje, razočaranje, pohvala, smeh, dobro i loše – nema kraja situacijama koje Šapčanin iskreno i bez mnogo razmišljanja može započeti i završiti sa naopako.

Svideo vam se tekst?