Дистрикт
Друштво

ШАПЧАНИ СА РУКАМА ПУНИМ КЊИГА ИЗЛАЗЕ ИЗ КЊИЖАРЕ

Да у кризним временима није само потреба за храном пресудна, ових дана показују Шапчани који са пуним рукама књига излазе из Делфи књижаре у главној улици. С обзиром на то да градска библиотека не ради од момента ступања на снагу одредбе о ванредном стању, грађани, навикли на дневну дозу писане речи сналазе се, купујући и по више наслова одједном, не би ли остварили попусте на количину и тако се обезбедили овом духовном намирницом за неизвесни период изолације.

Куповина књига не јењава (Фото: Дистрикт)

У јединој књижари у граду у којој је, због затварања тржних центара, тренутно могуће набавити разноврсну литературу кажу да, упркос ситуацији која влада у читавој земљи, продаја књига не јењава. Купци се углавном одлучују за слагалице и друштвене игре, које окупљају читаву породицу у моментима забране изласка, док се за књиге одлучују како би скренули мисли од не баш пријатних вести у последње време.

Купце интересује тематика са којом се идентификују данас (Фото. Дистрикт)

Занимљив је податак да влада велика потражња за насловима који тематизују глобалне необјашњиве епидемије и социолошка стања која их прате – у питању су књижевни хитови попут Сарамаговог „Слепила“, Пекићевог „Беснила“, Камијеве „Куге“. Проверено штиво сада се ишчитава у актуелном друштвеном контексту. Они мало романтичнији, опредељују се за Маркесов класик „Љубав у доба колере“.

На сигурном са књигом у руци (Фото: Дистрикт)

Чини се да ће дани који следе потврдити старе и изградити нове читалачке укусе.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима