Дистрикт
У фокусу

ШАБАЧКИ ОСНОВЦИ ДРЖАВНИ ПРВАЦИ СРБИЈЕ

На екипном такмичењу из математике за ученике нижих и виших разреда, које је у организацији Друштва математичара Србије одржано у Коцељеви, ученици Основне школе „Николај Велимировић“ из Шапца понели су титулу државног првака. Четворо ученика ове школе, у категорији од петог до осмог разреда, награду најбољих из „Рауховог“ математичког квиза изборили су победивши у финалу своје вршњаке из Београда, Сомбора, Лесковца и Крагујевца.

Најбољи у Србији (Фото: Дистрикт)

Они су државни прваци из математичког квиза, који поред подразумеваног знања, мери сналажљивост и брзо размишљање деце. Циљ квиза јесте да се ученицима на допадљив начин прикаже математика, а најбољима пружа прилика да се кроз труд, али и игру истакну међу вршњацима из других крајева Србије.

Свесни да су генијалци (Фото: Дистрикт)

Од својих вршњака издвајају се по томе што највише воле математику.
Али, они не само да је воле, већ је и знају, што су доказали на недавно одржаном такмичењу у конкуренцији школа из целе Србије, од петог до осмог разреда.
– Бити први у држави, то је велика ствар – кроз осмех прича Петар Поповић, један од младих освајача ове награде.

Подршка су им наставници (Фото: Дистрикт)

До тог успеха, признају, није било лако доћи, али је победа зато још дража.
– Било је веома напето јер смо на крају морали да урадимо два задатка више него што би требало, зато што смо били изједначени. Тако да је било још боље када смо победили на крају – каже Анђелија Тошић.

Неизвесност је зачинила победу (Фото: Дистрикт)

Овом такмичењу претходило је школско, општинско, окружно, регионално и на крају државно. Осим знања, морали су да покажу и брзину.
– То је финале, сам крај такмичења, када брзина одлучује колико бодова ће која екипа добити. Најбољи, односно најбржи тачан одговор добија 15 бодова, следећи се вреднује са 10, и тако даље, тако су рангирани и они су били увек најбољи, на свим нивоима такмичења – објашњава професорка Мирјана Обрадовић, вођа екипе, која истиче да деца не само да добро знају, него да су и сналажљиви, па решења брзо и успешно налазе.

Вредни, али и оштроумни (Фото: Дистрикт)

У томе се истакао Огњен Гајић, најмлађи учесник у екипи, ком је, чини се, напетост такмичарског типа више забава него напор. Самоуверено тврди да ће било који задатак са понуђеним одговорима решити тачно, некад и без много размишљања. Међутим, да није по среди само срећа, демантују га сати рада и вежбања.
– Математику радим у серијама по двадесет задатака, као да вежбам. Тако решим око сто задатака на дан – прича млади математичар.

За сваки проблем има решење (Фото: Дистрикт)

Обрадовали су школу, град али и родитеље, који су им узвратили на свој начин, што је додатни разлог за задовољство ове деце.
Њиховом успеху претходио је рад са професорима ове школе, чије залагање је део признања. Уче математику али и животне лекције, међу којима је једна од најважнијих.
– Када неко једном научи, то ће му значити у животу заувек – уверен је капитен екипе Милош Савић у корист стеченог знања.

Знање за цео живот (Фото: Дистрикт)

Поносни на свој успех, постају свесни да знање даје моћ која у њиховом речнику гласи – генијалац!

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима