Дистрикт
У покрету

Шабачка Венеција коју разумеју само они који је воле

Викенд насеље уз Саву код Шапца скоро сваке  године буде под водом. Иако су власници свесни да је то небрањени део, своје викендице подигли су тик уз реку, јер уживање током лета овде ништа не може да замени. Због тога се не жале и када чамцима долазе до својих викендица, баш као ових дана. Ово је њихова Венеција у којој уживају и лети и зими.

“Хватање фрижидера” (Фото: Ј. Губелић)

У току је акција спасавање фрижидера ког је из викендице однела Сава. То је уобичајен посао када вода овде пређе пет метара.
“Ми смо га ухватили и убацили у чамац. Сад смо га спустили на терасу. То се догађа када на време не подигнемо ствари на други спрат”, прича Борисав Лазић, који Саву не напушта ни лети ни зими.

Тако стижу гости и новинари (Фото: Ј. Губелић)

Иако су свесни да су викендице саградили у небрањеном делу,  баш на удару ћудљиве реке, не одустају. Љубав према реци не могу да опишу, па се не жале чак ни када чамцем долазе до својих викендица. Истим превозним средством стижу и гости.
“Чамац је ових дана главно превозно средство. То је за нас нормално. Довеземо се до викендица а онда седнемо у чамац и весламо до кућа”, прича Драган Дакин.

Под водом је и кош (Фото: Ј. Губелић)

Само тако се може до викендице где је вода стигла до прага. Они се не брину, јер имају све, а и ручак је при крају.
“Ово су последње зимске проколе. Сваки дан се овде нешто крчка. Нама вода не смета, а овде имамо све што нам треба”, каже Милорад Антонић.

Веслање је главна активност (Фото: Ј. Губелић)

Веслање је овде сада једина активност, док се вода не повуче. Прогнозе су оптимистичне, јер је ниво почео да опада, па ће за пар дана ова слика бити прошлост.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима