Distrikt
Društvo

RUSKA DELEGACIJA POSETILA ŠABAČKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE

Zavod za javno zdravlje Šabac posetila je delegacija lekara Ruske federacije, u sklopu aktivnosti Kriznog štaba Republike Srbije i saradnje sa ruskim stručnjacima, u cilju unapređenja protivepidemijskih mera i razmene iskustava u borbi protiv Korona virusa.
U poseti su, kako se navodi u saopštenju Zavoda za javno zdravlje, bili major Valerij Hakimov, epidemiolog u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije i Potpukovnik Dragan Arsenijević, predstavnik Vojske Republike Srbije.

Razmena iskustava u uslovima pandemije

Konstatacija posete je bila, navodi se u saopštenju, da je u Mačvanskom okrugu sve urađeno u skladu sa protivepidemijskim standardima, i naglašeno da je Mačvanski okrug jedan od okruga sa najmanjim brojem obolelih od KOVID-19. Do sada je na Mačvanskom okrugu testirano zaključno sa današnjim danom 884 osobe od čega je 100 osoba bilo pozitivno.
Majora Hakimova su posebno interesovale protivepidemijske mere koje su dovele do ovako dobrog rezultata. MSc. dr Branko Vujković v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac je istakao da je Krizni štab ove ustanove pravovremeno počeo da primenjuje protivepidemijske mere, neke i pre svih Zavoda u Srbiji. Načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, dr Dragana Radojičić je navela da je na Mačvanskom okrugu bio veliki priliv ljudi koji rade u inostranstvu, i da su svi koji su došli iz inostranstva stavljani u kućnu izolaciju, i pojasnila je način testiranja svih sumnji na KOVID-19.
Posebno je naglašeno pravovremeno reagovanje kada su u pitanju Gerontološki centri, jer su korisnici te ustanove prepoznati kao visoko rizična populacija za razvoj teške kliničke slike i da su prve mere primenjene upravo u cilju zaštite te populacije.

 

Svideo vam se tekst?