Дистрикт
Друштво

РЕНОВИРАН ТАЈНИ ГРАД У КОМ ЈЕ ПЕТАР II КАРАЂОРЂЕВИЋ ПРОВЕО ПОСЛЕДЊЕ ТРИ НОЋИ У СРБИЈИ

Завршена је реконсктрукција подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику. За сређивање овог објекта држава је издвојила 32 милиона динара, а општина око 6 милиона динара. Подземни град ускоро ће бити отворен за јавност, а портал Дистрикт забележио је како изгледа реновирани објекат.
Подземни град Карађорђевића који је зидан у тајности, од 1931. године, као ратно командно место краља Александра под шифром „Камена девојка“ добио је сасвим нови изглед налик оном од пре осам деценија.

Сала за хитне седнице Владе у ратним условима (Фото: М. Лазић)

Сала у којој је у ноћи између 9. и 10. априла 1941. године одржана чувена седница Владе Краљевине Југославије, којој је присуствовао Петар II Карађорђевић, иста је као из тог периода. У средини масивни сто за чланове Владе, сто за записничара, телефон и писаћа машина. Ту је и стона лампа да осветли скровито подземље. На столу пар примерака новина, а у челу грб и заставе Краљевине Југославије и мапе земље чије границе су већ тада биле лабаво повезане.
– Ми смо имали фотографије како је то изгледало давне 1941. године и на основу тога смо уредили ову поставку. За овим столом су седели чланови Владе Краљевине Југославије, Петар II Карађорђевић, а био је, као што знате позван и Влатко Мачек, али он обавештава младог краља да више нема снаге и да ће Хрватска највероватније изаћи из заједнице – објашњава Војислав Стаменковић из Кабинета председника општине Мали Зворник.

Намештај је оригиналан или по угледу на то време (Фото: М. Лазић)

Таква је поставка и у Краљевом апартману, прилагођена ратним условима, где је краљ Петар II Карађорђевић преспавао своје последње три ноћи у Србији, и одатле је 12. априла отишао у изгнанство. Иако је одавде све покрадено, креатори поставке трудили су се да све буде аутентично. Намештај је углавном по угледу на онај из тридесетих година прошлог века, када је подземни град и изграђен.

Апартман у ком је краљ Петар II Карађорђевић преспавао своје последње три ноћи у Србији (Фото: М. Лазић)

У соби, која као и већина других у горњем делу има лукове, а не плафон, типичан за кућу, смештен је кревет прекривен ћилимом. Ту је невелик ормар, сто и столица за краља. У првом делу просторије смештена је стилска гарнитура пресвучена бидермајер штофом. На столу шах, са повучених тек неколико потеза. На поду црне ималином изгланцане ципеле, на вратима шифоњера плава фланел кошуља, а на столици окачен сиви пепито сако. Уским ходником стиже се до малог купатила у које је стао само плехани лавор на челичном ћетвороношцу и бритва за бријање.
– Нешто од намештаја је оригинално из тог доба, а нешто су реплике које смо радили на основу документације. Ко сада буде овде долазио, овај простор неће препознати – објашњава Стаменковић.

Сала за мање састанке (Фото: М. Лазић)

У комплексу који је носио шифровано име “Камена девојка”, изграђеном по налогу краља Александра I Карађорђевића, ком је приступ имало само петоро људи у тадашњој Краљевини Југославији, опремљена је и административна канцеларија за хитне састанке који не захтевају велики број људи, као и сувенирница, што представља прву трећину започетог пројекта.

Ноћни сточић (Фото: М. Лазић)

Електрификација је рађена по најсавременијим стандардима, који одговарају таквој врсти објекта, са специфичним условима влажности и температуре под земљом, као и пресецње капиларне влаге.

Стилски намештај из тог времена (Фото: М. Лазић)

У наставку су подземни тунели са 12 улаза које су градили заробљеници од 1930. до 1934. године за смештај 3000 до 5000 људи у ратним условима. Ходником дугим километер и по, са леве и десне стране распоређено је 75 просторија у којима је у случају рата требало да борави државни и војни врх Краљевине Југославије.

Реконструкција се наставља (Фото: Ј. Губелић)

У наредној фази реконструисаће се просторије за војне магацине, стражаре, болница, црква, а у плану је и вински подрум, јер је температуре у граду под земљом идеалних од 14 до 18 степени.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима