Дистрикт
Магазин

Reka o kojoj je pisao američki „Vog“

Reka Sava – nestvarna i kada se može pregaziti. Baš takva je ovih dana na svojih -102 cm, prošarana ostrvcima, tiha i plava. Umela je da podivlja, uplaši i zabrine, kao tog 17.05.2014.godine kada je njen vodostaj dostigao istorijski maksimum od 664 cm. Bivala je i plitka za ribare, ribe i brodove, kao 19.08.2003. godine kada je prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije zabeležen apsolutni minimum od -116 cm, od 1946. godine do danas. Sava. Šabačko more.

Sava – lepa i kad nije nabujala ( Foto: J. Gubelić )

Duga je 940 kilometara, ima međunarodni značaj, a njena dolina predstavlja glavnu vezu Balkanskog poluostrva sa prostorom Evrope zapadno od njega. Ima nacionalni značaj za Republiku Srbiju, i ogroman potencijal da bude savršena turistička destinacija.

Pogled na Novi most ( Foto: J. Gubelić )

O Savi je pisao američki magazin “Vog”. Meri Holand, koja je autor teksta, opisala je reku Savu kao svojevrsni fenomen.
– Danas, osećaj slobode se može osetiti u svakom delu grada: u restoranima, gde ljudi puše, piju i igraju uz cigansku muziku do jutarnjih časova, preko neverovatnog života pored reka, malih i velikih splavova, koji su svejovrsni fenomen kakav nema nijedan drugi grad, i koji su pretvorili Beograd u turističku destinaciju. Ono što neki smatraju porokom, Beograđani smatraju slobodom – napisala je Meri.

Sava u smiraj dana ( Foto: J. Gubelić )

Kod Šapca je netaknuta. Tek po koji restoran dopušta uživanje u njoj. Ostalo je obala i reka. Za divljenje, odmor i pogled u modri beskraj.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима