Distrikt
Magazin U pokretu

REKA LEPA KAO SLIKA

Privilegovani su gradovi koji imaju tu sreću da kroz njih protiče međunarodna reka. Takav je Šabac koji ima Savu. To je lepotica ovog grada čije vode koriste ljubitelji nautike, kupanja u reci, pecanja i jednostavnog uživanja u njenoj lepoti.

Stari most, lepotan na Savi (Foto: J. Gubelić)

Na njenom toku su Kranj, Ljubljana, Radeče, Krško i Brežice kroz Sloveniju, zatim Zagreb, Sisak, Slavonski Brod i Županja kroz Hrvatsku, Gradiška, Brod, Šamac i Brčko kroz Bosnu i Hercegovinu i na kraju, kroz Srbiju Sremska Mitrovica, Šabac, Obrenovac i Beograd. Duga 990 km, kada već stigne do nas, kod Sremske Rače Sava prima vode Drine, svoje najveće i najznačajnije pritoke. Potom reka protiče kroz Sremsku Mitrovicu. Posle toga reka pravi ponovo značajnu okuku ka jugozapadu, gde se u temenu okuke, na desnoj obali smestio grad Šabac.

Pecaroši su redovni posetioci (Foto: J. Gubelić)

Posle toga reka teče istočno, ka Obrenovcu, posle koga reka skreće ka severoistoku i Beogradu. U Beogradu, glavnom gradu Srbije, reka Sava se uliva u veći Dunav.

Ulica koja vodi ka reci (Foto: J. Gubelić)

Procjenjuje se da u basenu Save živi oko 8.176.000 stanovnika, a rijeka spaja i tri glavna grada — Ljubljanu, Zagreb i Beograd. Sava je plovna za veće brodove od ušća Krupe u Sisku, što otprilike čini ​2⁄3 njene dužine plovnim.

Svideo vam se tekst?