Дистрикт
Магазин

РЕКА ЛЕПА КАО СЛИКА

Привилеговани су градови који имају ту срећу да кроз њих протиче међународна река. Такав је Шабац који има Саву. То је лепотица овог града чије воде користе љубитељи наутике, купања у реци, пецања и једноставног уживања у њеној лепоти.

Стари мост, лепотан на Сави (Фото: Ј. Губелић)

На њеном току су Крањ, Љубљана, Радече, Кршко и Брежице кроз Словенију, затим Загреб, Сисак, Славонски Брод и Жупања кроз Хрватску, Градишка, Брод, Шамац и Брчко кроз Босну и Херцеговину и на крају, кроз Србију Сремска Митровица, Шабац, Обреновац и Београд. Дуга 990 км, када већ стигне до нас, код Сремске Раче Сава прима воде Дрине, своје највеће и најзначајније притоке. Потом река протиче кроз Сремску Митровицу. После тога река прави поново значајну окуку ка југозападу, где се у темену окуке, на десној обали сместио град Шабац.

Пецароши су редовни посетиоци (Фото: Ј. Губелић)

После тога река тече источно, ка Обреновцу, после кога река скреће ка североистоку и Београду. У Београду, главном граду Србије, река Сава се улива у већи Дунав.

Улица која води ка реци (Фото: Ј. Губелић)

Процјењује се да у басену Саве живи око 8.176.000 становника, а ријека спаја и три главна града — Љубљану, Загреб и Београд. Сава је пловна за веће бродове од ушћа Крупе у Сиску, што отприлике чини ​2⁄3 њене дужине пловним.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима