Дистрикт
Култура

ПРВО УМЕТНИЧКО СЕЛО СРБИЈЕ ИЗ ОКОЛИНЕ ШАПЦА НЕГУЈЕ КУЛТУРУ

У галерији Библиотеке шабачке у току је изложба Ликовне колоније Накучани. Овогодишња поставка обухвата два сазива, шести и седми.

Слике настале у првом уметничком селу у Србији (Фото: Библиотека шабачка)

– Широки распон ликовних промишљања, различите школе, жанрови и уметници изражених индивидулности основне су ознаке дела насталих на претходна два сазива. Понуђени тематски распон креће се од директног контакта на релацији уметник-природа до трагања иза реалности и суштине скривеног. Посебност Ликовној колонији у Накучанима, одржаној 2021. године, даје и учешће хаику-песника Дејана Богојевића из Ваљева. Како хаику представља тренутну импресију, изражену у духу савременог језика, уметник нас речима води кроз своје осећаје и мисли – навода у Библиотеци шабачкој поводом овог значајног културног догађаја.

Са отварања поставке (Фото: Библиотека шабачка)

Накучани су познати у Србији као право умeтничко сeло са највишe културног и умeтничког живота у Поцeрини. Овде је 1833. годинe одиграна прва позоришна представа у ослобођеној Србији. Наиме, уз помоћ накучанског протe Игњата Васића, ђаци сeоскe школe извeли су прeдставу “Жeртва Аврамова”. Одeвeни у најлeпшу одeћу, дуго су сe прeслишавали нe слутeћи да ћe сe каснијe њихово дeло помињати као прва прeдстава у Србији.
Културне догађаје наставили су да негују до данашњег дана, па се у том селу уз подршку свештенства одржава ликовна колоније.

Свештеници у настојању за очување култуе (Фото: Библиотека шабачка)

– Идеја окупљања уметника око Цркве накучанске посвећене Светом Јовану Крститељу претворила се у један квалитетан атеље. Ликовна колонија Накучани траје већ 13 година без икаквих претензија организатора да буде „водећа“ у неком њеном ширем окружењу. Вечна потреба за дружењем и пријатељским надметањем које постоје код сликара, као и њихова жеља да у заједничкој изложби пруже нову енергију, али и да се из овог дивног краја преузму велике и моћне стваралачке снаге, утицали су да настану радови вредни пажње – истичу у овој шабачкој установи културе.

Шести и седми сазив пред публиком (Фото: Библиотека шабачка)

Изложба је отворена до 30. марта.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима