Distrikt
Društvo

POLA VEKA PRIJATELJSTVA I LJUBAVI PREMA MEDICINSKOJ STRUCI

Generacija 1973-77.  Medicinske proslavila je 45 godina od srednjoškolske mature, pola veka prijateljstva i ljubavi prema svojoj struci. Usavršavanja u gradovima širom Jugoslavije, karijere na različitim stranama zemlje i u inostranstvu, samo su pojačali želju za druženjem i negovanjem navika koje su ovde stekli.

Generacija 1973-77. (Foto: privatna arhiva)

Decenije se nižu, a Zelena škola, iz koje su početkom osamdesetih krenuli putem profesije, na svakih pet godina dočeka ih u još punijem sjaju. I to ih raduje. Oni možda nisu imali uslove u kojima današnja deca uče, ali svakako su poneli pregršt znanja i nezaboravnih uspomena.

– Divno je kada vidim raspoložene i vesele koleginice koje poznajem, sad će 50 godina. Mi smo generacija koja je iznedrila mnogo sestara i lekara – doktorke Danica Vasić, Goca Radaković, Milojka Kovačević, Slavica Perišić Nešković, Vajka Matić Mitrović, Branka Kostić Vićentić i druge. Svi smo radili na odeljenjima u Šapcu, Beogradu, Loznici, u drugim državama – priča dugogodišnja pedijatrijska sestra šabačke Bolnice Vesna Kulezić Mihailović.

Sa razrednom Milkicom Jokić (Foto: privatna arhiva)

Izabrali su zanimanje u kom su se od prvog dana i u školi, i u bolnici znali red i disciplina. I baš kao što su upamtili zlatna pravila medicinske struke i druženje je bilo za pamćenje.

– Mnogo se učilo, i u kabinetu, i na praksi u bolnici. Sa nama su radili instruktori i medicinske sestre, koje su nesebično delile znanje i iskustvo. Zatim doktori Minić, Bojičić, Šešić, Tanović, bili su krasni. A s druge strane, na odmoru se pevalo, družilo. Moje odeljenje je imalo dosta pevača i igrača iz Abraševića – seća se ova Šapčanka.

Kao i danas, učenici Medicinske škole uvek su bili prepoznatljivi po stručnosti i znanju. Kad od početka sve teče kako treba, lako je truditi se i biti bolji. To je slučaj i sa ovom generacijom medicinskih sestara, laboratorijskih i zubnih tehničara.

– U Sloveniji na ekskurziji cela generacija dobila je ponudu da se po maturiranju zaposlimo u Kliničkom centru u Ljubljani. Toliko je naša škola bila na dobrom glasu. Svi smo se posle Medicinske izuzetno pokazali, i bili cenjeni i kod nas i u inostranstvu – kaže.

Zadovoljstvo im je i što još uvek imaju priliku da ugoste svoje drage profesore. U devetoj deceniji, proslavi medicinara prisustvovala je i nastavnica zdravstvene nege Milkica Jokić.  

Svideo vam se tekst?