Дистрикт
Друштво

Поклон слађи и од чоколаде

Тамара Радић из Шапца (23) осмислила је начин да олакша свима нама који смо у сталној потрази за приступачним, интимним, једноставним, али симболичним поклоном којим бисмо да обрадујемо, а можда и импресионирамо драгу особу. Она ради у фабрици Јазаки, а у слободно време осликава чоколадице, претварајући их у симпатичне дарове, који се начињу тешког срца. Њен хоби дорастао је омањем бизнису, а све што улаже у њега је мало маште и чоколаде Најлепше жеље.

Тамара Радић док припрема слаткише (Фото: приватна архива)

Помислите како ће се осећати ваш драги када му за годишњицу брака поклоните омиљени слаткиш са поруком упућеном искључиво њему: „Сама помисао да си мој муж ме чини најсрећнијом особом на свету. Хвала ти за 365 дана неизмерне среће и љубави…“. Веровали или не, има и ташти које на овај начин честитају рођендан свом најдражем зету.
Тамара по жељи муштерија на чоколаде пресликава фотографије њихових пријатеља, чланова породице, кућних љубимаца, вољених особа, омиљених цртаних ликова, религиозне мотиве. На њих исписује поруке које се понекад тешко изговарају, али у слатком контексту дуго памте. На тај начин доприноси људима при обележавању значајних датума и неких драгих успомена. Рецимо, Тамара на слаткише преноси дизајн новогодишњих честитки од пре тридесетак година, што многима даје прилику да се по жељи врате у лепша времена.

Слатки поклони (Фото: приватна архива)

Почело је као идеално решење за другаричин рођендан.
„Другарици је био рођендан, имала сам кући штампач, знам да воли слаткише и пало ми је на памет да могу да урадим нешто са чоколадом. Тако је почело, са једном сликом, а људи су убрзо почели и сами да се јављају, распитују. Све више се посвећујем томе. Кренула сам да правим и кутије за чоколадице, стављам их у теглице, а имам у плану да и сама правим неке слаткише“, каже Тамара.
Након годину дана успева и да заради.
„У последње време успевам и да зарадим, посебно када су у питању веће поруџбине за свадбе, крштења. Скоро сам имала поруџбину од 300 чоколадица за једнан рођендан.  У питању су биле три фотографије, које је требало да спакујем у кутију и поделим их на 300 чоколадица. Требало би да правим и за предстојеће фестивале у граду, звали су ме, то ће исто бити веће поруџбине, тако да сам задовољна“.

Слатка рођенданска изненађења (Фото: приватна архива)

Прилике за Тамарине украсне чоколаде су разне –  рођендани, крштења, крсне славе, свадбе, годишњице везе или брака. Према њеним речима, све је више старијих парова који заједничким фотографијама и дирљивим текстом желе да вољеној особи пренесу најдубље и најискреније емоције, а има и оних којима је то последњи покушај да се помире: „Један дечко је наручио  за девојку која је раскинула са њим..  Да јој покаже да још увек мисли на њу“, каже млада Шапчанка, чији духовити изум постаје слатка мера поклањања.

Слаткиши од колажних фотографија (Фото: приватна архива)

Чоколаде на које смо навикли у Тамариним рукама попримају атрактиван изглед. Она их пакује у елегантне кутије, веће или мање стилизоване тегле, украшава их сатенским тракама или машнама како би све подсећало на луксузно фабричко паковање. Сама уређује штампу, фотографије, текст.
„Купујем Најлепше жеље јер су по мом укусу, па кад већ иду за поклон да буде нешто лепо. На омот налепим оно што желим. У понуди су најмање чоколадице Најлепше жеље, стандардна од 100 грама, и велика од 200. Величина и облик зависе од захтева муштерије“, каже.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима