Дистрикт
У покрету

На данашњи дан некада се славио Дан младости

На данашњи дан широм Југославије прослављан је Титов рођендан. Славио се као Дан младости, а овај празник се и данас скромно обележава у бившим југословенским републикама.

Дан младости (Фото:http://www.info-ks.net )

Штафета младости ишла је кроз целу СФР Југославију и сваког 25. маја додељивана је тадашњем југословенском председнику Јосипу Брозу Титу. Тај датум проглашен је за његов службени датум рођења, иако је Тито био рођен 7. маја. Такође, овај празник се звао „Дан младости“.
Штафета младости је уведена 1945. године, на предлог омладине Крагујевца, као „Титова штафета“. У првој Титовој штафети, учествовало је 12500 омладинаца, који су претрчавши трасу дугу 9000 километара, Титу предали првих девет штафетних палица и Плаву књигу са 15000 потписа омладине Шумадије. Те прве штафете предате су му у Загребу, док је наредних година, све до 1956. Тито лично примао последње носиоце штафете пред Белим двором у Београду, чему је претходио свечани дочек на Тргу Републике.

Предаја штафете (Фото: //www.cdm.me )

Године 1957, на Титову иницијативу, тај догађај проглашен је за „Дан младости“. До Титове смрти 1980. године, штафета се додељивала лично њему на Стадиону ЈНА у Београду. Штафета младости 1980. године, која се у сусрет осамдесет и осмом Титовом рођендану, на дан његове смрти 4. маја затекла на путу по Хрватској, прекинула је свој пут и положена је на одар председника у Скупштини СФРЈ.
Штафета младости наставља свој живот и после смрти Јосипа Броза и постаје симбол љубави и оданости његовом делу. Са заклетвом Југословена да ће и убудуће бити чврсти и непоколебљиви на Титовом путу, предаје се испод портрета Јосипа Броза, председнику Савеза социјалистичке омладине Југославије (ССОЈ).

Слет (Фото:https://djoletovkutak.com/)

Те 1987. године, у Југославији је избио скандал када је у Словенији објављено идејно решење љубљанског дизајнерског атељеа „Нови колективизам“, у ствари је био преправљени немачки нацистички плакат, копија дела „Трећи рајх“ Рихарда Клајна. Чак и решење које је на крају усвојено, разликовало се од претходних штафета. Урађена је од плексигласа, са осам капи крви које, гледано из данашње перспективе, могу наговештавати почетак проливања крви на овим просторима.
Следеће године, 1988, последњи пут је на београдском стадиону одржана приредба поводом Дана младости. 1989. године ССОЈ је укинуо ову, некада популарну, приредбу.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима