Дистрикт
Друштво У фокусу

ПОДВИГ ХЕРОЈА – СПАСАО СТАРИЦУ ИЗ НАБУЈАЛОГ ПОТОКА (ВИДЕО)

Млади Илија Милутиновић (18) из Бање Ковиљаче, у ноћи између уторка и среде, услед обилних падавина које су задесиле лознички крај, из набујалог потока у селу Трбушница спасао је баку Зорку Калебић (86). Био је то херојски подвиг младића који је у водену стихију скочио за баком иако не зна да плива.

Бака Зорка са својим спасиоцем

И овог јутра када је дошао да обиђе бака Зорку у њеној кући, пружио јој је руку баш као те вечери када је несрећну старицу извукао из канала пуног воде који је за њу могао бити кобан.
– То је био пљусак сачувај Боже. Ја сам покушала да се сакријем од кише. Тај канал нисам ни видела, јер да сам знала, не бих ни упала у њега. Ова нога што ме боли се оклизнула и ја сам се нашла у води -прича Зорка.
Кћерка је претрнула од страха када је приметила да је одједном нема усред невремена.
-Одједном је нестала. Ја сам почела да је тражим у шупи и око куће, али нисам успела да је нађем – прича Милојка Петковић, Зоркина кћерка.

Поток у који је упала старица недалеко од куће

А Зорка је само бежала од пљуска и кише и ништа није видела пред очима. Канал пун виде био је скоро у истом нивоу као пут.
-Одједном ме је неки човек ухватио за леђа и извукао из воде. Ја сам била сва мокра и дрхтала сам од хладноће и страха – прича ова старица.
Тај храбри човек био је Илија.
– Враћао сам се са колегама са посла када сам приметио у мраку да се старија жена тешко креће. Одједном је упала у канал. Ја сам истрчао из кола. Тада сам видео да вода избацује жену на површину. Ја сам скочио у канал и почео да је извлачим. Вода је била отприлике до врата. Када сам је извукао из воде, колеге су ми помогле да је окренемо на страну и увијемо у једно ћебе – прича млади херој.

Бака Зорка са кћерком

Ова осамдесетшестогодишња старица није ни била свесна шта јој се дешава, нити ко јој је спасао живот. Илија је одмах позвао хитну помоћ.
-Одједном је стигла хитна помоћ и довезли су моју маму. Рекли су само да је пресвучем о да јој дам нешто топло. Тек кад сам кренула у продавницу људи су ми испричали да су је младићи извукли из воде – присећа се Милојка.

Млади херој поред места где је спасао баку

Међутим, овај херојски потез добио је још већу тежину када нам је Илија признао да не зна да плива. Храбрости и доброте има на претек, и не само то.
-Али имам и јако срце. Свима којима сам испричао, нису могли да верују да сам то урадио. Сви ми ословљавају за хероја и мени је срце било пуно – прича храбри младић.

Једино није успео да спасе свој телефон који му је био у џепу, али за то не мари, јер у његовом животу људско је изнад материјалног.

Из серијала БИСЕРИ ЛОЗНИЦЕ. Пројекат је суфинансиран из буџета Града Лозница. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима