Дистрикт
Занимљивости

ОДГОВОРНОСТ СЕ УЧИ И У БИБЛИОТЕЦИ – ШАПЧАНКА ИЗ ПОРОДИЛИШТА ПРОДУЖИЛА РОК ЗА ВРАЋАЊЕ КЊИГЕ

У ишчекивању јубиларног 20000-тог члана, Библиотека шабачка може се похвалити великим бројем најмлађих корисника. О погодностима и предностима програма „Рођени за читање“ – бесплатно учлањење и поклон пакет за бебе, млади родитељи сазнају већ у породилишту. Тако су неки Шапчани са само 15-ак дана, одмах по добијању матичног листа, постали корисници библиотечког фонда, а са овом праксом брже него икад расте број будућих читалаца, али и одговорних грађана, који се, чувајући и бринући о року позајмљених књига, уче основним моралним вредностима.

Брину о позајмљеном од малих ногу (Фото: Библиотека шабачка)

Међу малишанима има пасионираних читалаца, који уживају у просторијама библиотеке. Неки долазе сваки дан и избегавају да узму више од једне књиге, како би имали изговор да већ сутрадан сврате по следећу. Пажљиви су према ономе што није њихово.
– Деца су изузетно заинтересована за читање, воле тај осећај да дођу у библиотеку да позајме књигу и да је врате – каже Марија Вуковић са дечијег одељења Библиотеке шабачке.
Љубав према књигама чини их посебним, па зато добијају јавне похвале и заслужене награде.
– Имамо много деце која читају, тешко ми је да их издвајам, али поменућу једног дечака Петра, ког ћемо ускоро и наградити. Од почетка године прочитао је преко 40 наслова, а откако је наш члан редовно се интересује да ли ће освојити награду за најбољег читаоца. Кад је прехлађен, чим оздрави дође и објашњава зашто га није било, јер се прибојава да више није у избору за „нај-читаоца“ – прича Марија. До октобра, када ће „нај-читаоци“ бити проглашени, стоји читав летњи распуст, па конкуренција може бити озбиљна.

Најмлађи читаоци (Фото: Библиотека шабачка)

У Библиотеци се дуго причало о несвакидашњем гесту једне маме, која је из породилишта продужила рок за задржавање књига.
– Када смо увели неки вид казне за људе који касне са враћањем књига, јер је то постало учестало, наша дугогодишња чланица Маја Искић схватила је ово веома озбиљно. Једног дана зазвонио је телефон на дечијем одељењу. Чули смо чудан глас, јер ми иначе сталне странке препознајемо по гласу, и у моменту смо схватли да је то Маја, али да нешто није у реду. Баш сам се забринула. Она је онда објаснила да је стигла у породилиште и да би требало да се породи, али да се сетила да није позвала да продужи рок за задржавање књига за своју девојчицу. Била сам у чуду, истовремено ми је било и драго, што се поред свих хитних ствари сетила и библиотеке. Одмах сам ставила у напомену да јој се не пише казна, без обзира када вратила књиге. Чим је прошло мало времена, довела је другу девојчицу па се и она као беба учланила. Њене девојчице већ сада уз мајку схватају озбиљност свих обавеза које имају – истиче библиотекарка.

Маја даје добар пример својим ћеркама (Фото: приватна архива)

У томе што је пред сам порођај у другом граду мислила на своју грађанску дужност, Маја не види ништа необично. За њу је поштовање реда добар пример деци.
– Сматрам да све што је правило на неки начин треба да се испоштује. Иако сам тада била у изузетно тешкој ситуацији у вези са порођајем, нисам желела да касним. Трудим се да и децу научим да ако постоје нека правила, онда она морају да се испоштују, колико је могуће. Тако позитивно утичем на своју децу – каже ова ревносна Шапчанка.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима