Na Badnji dan koji se još u Severnoj Mačvi naziva i Pecindan, domaćini po tradiciji pripremaju božićnu pečenicu. Prase se danas, po običajima i unosi u kuću zajedno sa badnjakom. Pečenica koja se sprema za Božić po narodnom verovanju doprinosi sreći i blagostanju kuće koja je kolje
Samo u jednoj pečenjari uređeno je i ispečeno više od 150 prasića. Peku i danas da bi isporučili sve što su obećali.
-To je naš običaj, naša tradicija. Ljudi jedna čekaju da počnu sa pripremama, a nama je zadovoljstvo da radimo svoj posao – kaže Aca Jakšić ou Majura.
A treba i pečenica i bogata trpeza, da bi godina bila berićetna. Za taj dan niko ne računa koliko će potrošiti.
-Niko se pečenice ne odriče i niko ne pita koliko košta. To je naš običaj i mora se poštovati – kaže Aca.
A ko računa, ona kaže da pečenica sa ređenjem i pečenjem izađe oko 100 evra jer je cena skočila pred Božić. I važno je da prase bude celo, sa glavom, koja se jede na Mali Božić, u narodi poznat kao Srpska Nova godina.
Ovim božićnim običajima veruje se da se utiče na plodnost polja, razmnožavanje stoke, ali i zdravlje ljudi.