Дистрикт
Друштво

ОБЕЛЕЖИЛИ МЕСТО ГДЕ ЈЕ НОГОМ СТАО КРАЉ

Када је Аугуст фон Макензен, немачки фелдмаршал који је током Првог светског рата командовао немачким армијама на источном и српском фронту, ушао у Србију, кажу да је запитао свог потчињеног официра: ,,Господине, ко је суверен ове земље?“ Одговор је био: ,,Краљ Петар Први Карађорђевић са својом парламентарном администрацијом“. Макензен је узвратио: “Погледајте ове благе ћувике и ове беле куће. То је млада нација са дубоким средњовековним коренима; они су заједно са својим краљем и  свештенством истински суверени ове земље.“
Да ли због те чињенице или што је у Подрињу оставио траг јер је на његову иницијативу подигнуто “Купатило краљ Петар I” са сумпоровитом водом у Бањи Ковиљачи, у периоду од 1904. до 1908. године, њему су се мештани Лознице на свој начин одужили. У цркви Покрова Пресвете Богородице обележили су место где је стао краљ Петар I Карађорђевић када је посетио ову богомољу, подигнуту 1873. године, на месту старијег здања.

Краљ је у Лозницу стигао из Шапца где је дошао 5. маја 1904. године, паробродом српског бродарског друштва „Цар Никола“. У Шапцу је посетио цркву, а дан касније и споменик Мишарским јунацима.
Сутрадан, 7. маја, краљ је отпутовао у Лозницу. Из Шапца је кренуо око седам часова испраћен  одушевљеним усклицима шабачких грађана и многобројног народа из околине. Пред дворским колима на којима се Његово Величанство Краљ возио ишао је читав ескадрон народне коњице, а иза дворских кола и кола у којима се возила краљева свита и министри, ређао се низ фијакера у којима су били шабачки грађани, који су краља испратили до границе старог шабачког и подринског округа.

Извор – Горан Раденковић,
проф. Богословије Светога Саве у Београду
Политика

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима