Дистрикт
Занимљивости

Novogodišnja verovanja: Verujem da ne verujem!

U novu kalendarsku godinu obično se ulazi sa spiskom lepih želja. Neki sa listom običaja koje poštuju.  Većina verovanja odnosi se na stvari koje nikako ne smemo da uradimo ukoliko želimo da se naši planovi i želje zaista ostvare u narednoj godini.
“Moram da izbacim smeće, jer prvog januara ne valja iznosti niša iz kuće. Tako je govorila moja majka i ja to poštujem. Ništa ne treba unositi niti iznositi prvog dana nove godine”, kaže Rajka Krasavac.

Sujeverje se razlikuje od mesta do mesta Ilustracija (Foto:: pixabay.com)

Veruje se da prva osoba koja prelazi kućni prag posle ponoći ne bi trebalo da bude žena jer se smatralo da žene donose nesreću. To se naročito odnosilo na žene sa plavom i crvenom kosom.
“ Zbog toga ja plavuše i crvenokose ne puštam preko praga, samo je pitanje da li u kuću ili iz kuće”, kaže Zoran Vuković.

U nekim mestima ćurka se ne jede prvog dana Nove godine (Foto: http://kuvajtesamnom-tanja.blogspot.rs)

Ćurka bi mogla na podvarak, ali samo u domu gde se ne posti ili gde ne vlada verovanje da prvi dan nove godine ne treba jesti piletinu i ćuretinu. Ptice su se smatrale prljavim, pa bi i kuća bila prljava cele godine. Ali, to nije jedino narodno verovanje.
Ne treba pozajmljivati novac da ne bi imali materijalnih problema, treba čestitati i ljubiti se. Ne treba ništa raditi. Ne treba razbijati čaše jer će sve krenuti po zlu.Treba bit pun emocija i ljubavi, da biste takvi bili cele godine, samo su neka od verovanja.
Damama se preporučuje da prvog januara ništa ne rade već da uzmu svoje crvene novčanike i u toku dana bar jednom prebroje svoje pare, da bi imale šta da broje cele godine, možda se to i ne ostvari, ali u svakom slučaju ne može da škodi.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима