Дистрикт
У фокусу

Najstariji Deda Mraz stekao uslov za penziju ali i dalje radi

Šabački glumac u penziji, Bora Božanić, najstariji je Deda Mraz u Srbiji. Ovog decembra napunio je 42 godine „dedamrazovskog staža“. Deda Mraza glumio je u pozorištu, ali u preduzećima i na privatnim zabavama. Za novogodišnje praznike rado je viđen gost u šabačkim domovima gde usrećuje i decu i roditelje.

Bora Božanić, omiljeni Deda Mraz (Foto: J: Gubelić)

I tako od davne sedamdeset pete godine prošlog veka, kada se prvi put oprobao u ulozi najpoznatijeg dede, ne prestaje da usrećuje decu. Zbog toga je sa pravom poneo laskavu titulu.
„Ja sam ubedljivo najstariji Deda Mraz u Srbiji. Imam pune 42 godine. Ako ima neko stariji od mene, neka mi se javi. Kada sam počinjao, ja sam bio mlad Deda Mraz. Radilo se u pozorištu od jutra do mraka, smenjivale su se grupe dece i predstave, menjao sam kostime delio poklone”, priča Božanić

Fotogarfija sa Deda Mrazom nema cenu (Foto: J. GUbelić)

On je danas toliko  star, da se na na njegov račun supruga rado šali.
„Ona meni kaže da kad je bila mala, nju je majka vodila u pozorište da gleda Deda Mraza ja sam bio taj Deda Mraz. Po toj logici ja sada imam sto godina a ona je i dalje devojka“, priča kroz smeh poznati šabački glumac u penziji.

Umesto sanki, stiže svojim “Opelom” (Foto: J. Gubelić)

Prilagodio se vremenskim prilikama, pa umesto sanki svojim kadetom kruži ulicama Šapca.
„Ovo su savremene sanke. Onim pravim sa irvasima nisam mogao da krenem ove godine, jer nema snega“, šali se.
Vozi, a Šapčani ga pozdravljaju sa osmehom. A onda kreće od vrata do vrata, na radost mališana. U dom Vidića dolazi duže od decenije. Poklone je donosio najstarijem sinu, a onda i drugoj dvojici. Kada se sve sabere, svakom stanovniku Šapca bar jednom je uručio poklon.

U proseku, svakom Šapčaninu uručio je poklon (Foto: J. Gubelić)

Tokom pozorišne karijere ostvario je 250 uloga, glumio je u filmovima i najpoznatijim srpskim serijama, u humorističkoj radijskoj emisiji “Čivijaška vrteška”. Drži rekord i u ulozi dobošara “Čivijaške republike”. Ove godine penzionisao se kao glumac šabačkog pozorišta, ali kao Deda Mraz neće uskoro.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима