Дистрикт
Друштво

НОВИНАР ДУШАН БЛАГОЈЕВИЋ ЛАУРЕАТ КОНКУРСА „ЦВЕТ ЈЕДНАКОСТИ“

Душан Благојевић, новинар „Гласа Подриња“, свеукупни је победник конкурса „Цвет једнакости“ који организује Удружење дистрофичара Златиборског округа. Новинару шабачког недељника „Глас Подриња“ награда је додељена за текст под називом „Борба због себе и најближих“ у категорији штампани медији, као и у свим другим категоријама (штампа, радио, телевизија и интернет медији).

Душан са заслуженим признањем (Фото: приватна архива)

-Читајући овај текст, у потпуности се губи осећај да се чита ради жирирања, већ са искреним занимањем за Митрову животну причу о осцилацијама среће, патње, туге и на крају, победе. У ери „новинарства на клик“, овакви текстови – професионални, занатски коректни и надасве људски, враћају веру у писану реч. Због емоције, професионализма и приступа извештавању о особи са инвалидитетом без тако уобичајене патетике, овај текст је жири једногласно изабрао за најбољи, не само у категорији штампани медији, већ и као целокупног победника конкурса Цвет једнакости – наводи се у образложењу за доделу признања.
Душану је данас уручено признање, које га, како је рекао, мотивише да настави да пише сличне приче.

-Особе са инвалидитетом су непресушни извор енергије који својом појавом и ставовима инспиришу и мотивишу. Њихове приче нису само сторије, већ и поуке за све. Митар је један од оних који свакодневно побеђују проблеме, остварују снове и самом тим свима указују како уз јаку жељу пут за све постоји. Поносан сам ако сам део тога пренео текстом и још поноснији ако је прича дотакла и једну особу, а признање је доказ да постоје конзументи за новинарство ван стандардног извештавања у време када је овај позив у кризи квалитета – каже Душан Благојевић.

На конкурсу „Цвет једнакости“ награђују се прилози објављени у медијима од националног, регионалног и локалног значаја који промовишу активности, права и достигнућа особа са инвалидитетом.
Конкурс је део манифестације „Кикини дани“ установљени у сећање на Тијану Петровић Кику дугогодишњу портпаролку Удружења и активисткињу за права особа са инвалидитетом.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима