Distrikt
Društvo

NOVINAR DUŠAN BLAGOJEVIĆ LAUREAT KONKURSA “CVET JEDNAKOSTI”

Dušan Blagojević, novinar “Glasa Podrinja”, sveukupni je pobednik konkursa “Cvet jednakosti” koji organizuje Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga. Novinaru šabačkog nedeljnika “Glas Podrinja” nagrada je dodeljena za tekst pod nazivom „Borba zbog sebe i najbližih“ u kategoriji štampani mediji, kao i u svim drugim kategorijama (štampa, radio, televizija i internet mediji).

Dušan sa zasluženim priznanjem (Foto: privatna arhiva)

-Čitajući ovaj tekst, u potpunosti se gubi osećaj da se čita radi žiriranja, već sa iskrenim zanimanjem za Mitrovu životnu priču o oscilacijama sreće, patnje, tuge i na kraju, pobede. U eri „novinarstva na klik“, ovakvi tekstovi – profesionalni, zanatski korektni i nadasve ljudski, vraćaju veru u pisanu reč. Zbog emocije, profesionalizma i pristupa izveštavanju o osobi sa invaliditetom bez tako uobičajene patetike, ovaj tekst je žiri jednoglasno izabrao za najbolji, ne samo u kategoriji štampani mediji, već i kao celokupnog pobednika konkursa Cvet jednakosti – navodi se u obrazloženju za dodelu priznanja.
Dušanu je danas uručeno priznanje, koje ga, kako je rekao, motiviše da nastavi da piše slične priče.

-Osobe sa invaliditetom su nepresušni izvor energije koji svojom pojavom i stavovima inspirišu i motivišu. Njihove priče nisu samo storije, već i pouke za sve. Mitar je jedan od onih koji svakodnevno pobeđuju probleme, ostvaruju snove i samom tim svima ukazuju kako uz jaku želju put za sve postoji. Ponosan sam ako sam deo toga preneo tekstom i još ponosniji ako je priča dotakla i jednu osobu, a priznanje je dokaz da postoje konzumenti za novinarstvo van standardnog izveštavanja u vreme kada je ovaj poziv u krizi kvaliteta – kaže Dušan Blagojević.

Na konkursu “Cvet jednakosti” nagrađuju se prilozi objavljeni u medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja koji promovišu aktivnosti, prava i dostignuća osoba sa invaliditetom.
Konkurs je deo manifestacije “Kikini dani” ustanovljeni u sećanje na Tijanu Petrović Kiku dugogodišnju portparolku Udruženja i aktivistkinju za prava osoba sa invaliditetom.

Svideo vam se tekst?