Distrikt
Društvo Magazin

NJIHOVO CVEĆE CVETA ŠIROM SVETA

Osma izložba cveća i niskog rastinja otvorena je u Rasadniku Topalović u Lipolistu. Ova, sada već tradicionalna manifestacija organizuje se u susret 8. martu i početku prolećne sezone. Poznati ružari, u čijoj porodici se već četiri generacije uspešno bave ovim poslom, otvorili su vrata svojih staklenika kako bi svi zajedno uživali u plodovima njihovog rada.

Rasadnik će biti otvoren za sve posetioce (Foto: Distrikt)

-Teško je nabrojati šta mi ovde sve imamo. U ponedeljak otvaramo sezonu, a ova izložba uvod je u ono što očekuje naše saradnike. Trudimo se da svake godine za oko 10 odsto povećamo proizvodnju i moram da istaknem da imamo stabilan rast. Trenutno pod ružama i ukrasnim  šibljem imamo oko 20 hektaru – kaže Jovan Topalović.

Njihove biljke cvetaju širom Evrope (Foto: Distrikt)

Za selo Lipolist s pravom se kaže da je najmirisnije selo u Srbiji. Sve je počelo davne 1931. godine. Prvi ružar bio je Ivan Topalović, a onda su se ovim poslom bavila braća Topalovići — Janko i Živojin. Danas petnaestak meštana godišnje proizvede oko milion sadnica ruža, koje se prodaju na tržištu Rusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Italije, Poljske, Holandije, Nemačke, Ukrajine, Kazahstana.

Rasadnik sa dugom tradicijom (Foto: Distrikt)

– Ovaj posao mora da se voli da bi se radio i da bi čovek u njemu bio uspešan. Naravno, kao i u svakom poslu i ovde bude problema, ali mi smo navikli da se nosimo sa tim. Ja imam običaj da kažem da smo mi čistači vazduha, biljke su po tome poznate, pa smo privilegovani što radimo ovaj posao – zaključuje Jovan.

Svideo vam se tekst?