Distrikt
U pokretu

“NAUČNE ZIMSKE IGRARIJE” PRILIKA ZA KREATIVNIJE UČENJE I DRUŽENJE

Za učenike koji raspust provode u Šapcu, Centar za stručno usavršavanje organizuje “Šabačke naučne zimske igrarije”. Igrarije su namenjene svim školarcima sa ciljem da se druže, ali i na kreativan način nešto nauče. Posebno zanimljivom čini se radionica biokozmetike na kojoj su učenici pravili prirodne sapune iz kalupa, balzam za usne sa eteričnim uljima i kremu za ruke.

Prilika za druženje i učenje na raspustu (Foto: Distrikt)

Kako je biti farmaceut i hemičar osetili su učesnici radionice biokozmetike. Za kratko vreme, kroz igru i zabavu uspeli su da naprave nekoliko proizvoda.
– Imamo jednu kremu za ruke, jedan plavi sapun sa mirisom lavande, i jedan balzam za usne od pomorandže. Smesu za sapune smo prvo topili, i onda smo dodavali boju, mešali ih, i ukrašavali sa raznim stvarčicama i dodavali mirise. Kreme smo pravili tako što smo mešali dve smese i mirise – otkriva Sara Jović, polaznica ovog kursa.

Na radionici se ozbiljno radi (Foto: Distrikt)

Ono što njihove kozmetičke proizvode izdvaja je to što su napravljeni na potpuno prirodan način.
Vodili su računa o sastavu, estetici, ali i mirisima.
– Koristili smo lavandu, vanilu, orhideju, svašta smo dodavali u sapune, balzame i kreme – kaže Anđela Filipović.

Zanimljiv zadatak okupira pažnju (Foto: Distrikt)

I na kraju, mladi kozmetičari za svoj proizvod garantuju. Kako i ne bi kada znaju sa koliko ljubavi i pažnje je napravljen.
– Kremu koju sam napravio ću da poklonim mami jer znam da posle nje više neće imati bore – siguran je u svoj proizvod Stefan Filipović.

Dobra zabava u praktične svrhe (Foto: Distrikt)

Sve to uspeli su da nauče u “Šabačkoj naučnoj zimskoj igrariji”, gde tokom raspusta uče kroz zabavu i druženje.
– Imaju priliku da nauče nešto o nezi kože, građi, značaju, višestrukoj ulozi kože, ali isto tako i o higijeni koja je veoma važna – objašnjava nastavnica Marija Đerić koja radi sa njima.

Mesto gde druženje postaje kreativan čin (Foto: Distrikt)

“Šabačke naučne zimske igrarije” u šabačkom “Centru za stručno usavršavanje” organizuju se drugu godinu zaredom za učenike šabačkih osnovnih škola. Tokom dvonedeljnog rasputa školarci biraju između tridesetak različitih programa kako će kvalitetno da provedu vreme.
– Imali su priliku da se prošetaju kroz istoriju, drevnu Mesopotamiju i Egipat, pored toga imaće i likovne školice. Posebno popularne radionice jesu grnčarija – da imaju priliku da vajaju, vežbaju svoju motoriku kroz kaligrafiju i kroz mozaik, to nam je bila jedna od umetničkih radionica. Poseban segment jeste srpska književnost i jezik, bajke kao posebna tema, I u susret najlepšem prazniku i najlepšoj temi, majci – ističe Tamara Pejić stručni saradnik i vodič “Parka nauke”.

Deca spojila lepo i korisno (Foto: Distritk)

Nova znanja i predmeti koje ovde naprave imaju upotrebnu vrednost, nešto za budućnost a nešto kao lep poklon dragim osobama.

Svideo vam se tekst?