Distrikt
Društvo

NA PRAGU STOTE BAKI NADI PUTINOV ORDEN ZA RATNE ZASLUGE

Nadežda Lukić iz Runjana kod Loznice odlikovana je medaljom za zasluge u redovima ruske vojske, koja joj je ukazom predsednika Vladimira Putina uručena povodom 75 godina od pobede u velikom otadžbinskom ratu.

Zvaničnici i predstavnici Ruske ambasade sa Nadeždom Lukić (Foto: Distrikt)

U martu će Nada Lukić napuniti stotu, ali je najvredniji poklon za zasluge u Drugom svetskom ratu, i to u redovima Crvene armije, stigao u godini kada se obeležava osam decenija od otadžbinskog rata.

–        Naša braća Rusi, da vi znate koliko oni vole Srbiju. Ne može da vam se opiše. Hvala im što su se ipak odazvali baba Nadi – kaže Nadežda Lukić.

Nagrada za Nadu (Foto: Distrikt)

Medalju koja se dodeljuje ukazom predsednika Vladimira Putina uručio je Aleksandar Konanihin, prvi savetnik u ambasadi Rusije u Beogradu i ataše za kulturu Ruske Federacije u našoj zemlji.

– Saznali smo da je od jeseni 1944. godine Nada Lukić bila sa ruskim jedinicama, sa našim četama sastava drugog i trećeg ukrajinskog fronta. Uglavnom, radi se o Sovjetskoj trećoj gardijskoj padobranskoj diviziji. I sa ovom divizijom ona se borila u Srbiji, Mađarskoj, Austriji, i završila rat u Čehoslovačkoj. Nažalost, mi smo malo zakasnili sa ovom nagradom, a ipak smo stigli, kako Rusi kažu – ovo je slučaj kada nagrada nađe svog heroja – kaže Aleksandar Konanihin, prvi savetnik u ambasadi Rusije u Beogradu i ataše za kulturu Ruske Federacije u našoj zemlji.

U borbama sa Rusima stigla do Praga (Foto: Distrikt)

Ovo je, kako je istakao gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, važan događaj za Nadu i njenu porodicu, ali i za lokalnu zajednicu.

– Ako su u prošlosti naši preci svoje živote položili u temelje jedne nove budućnosti, mislim da je na nama da to kroz ovakve i slične primere negujemo, da uvek ukažemo dužno poštovanje, i ovom prilikom u ime svih građana Loznice i u svoje lično ime želim da se zahvalim predstavnicima Ruske Ambasade – rekao je gradonačelnik Loznice.

Stotu čeka uz najveće počasti (Foto: Distrikt)

Baka Nada uspela je da izbegne streljanje, sa mužem stigne do Rumunije i priključi se Crvenoj armiji, gde je vojevala rame uz rame sa ruskim trupama. Slobodu je dočekala u Pragu, ali i danas shvata koliko je ona važna. Zbog toga je i sastavni deo njenih želja.

– Zdravlje, sreću i mir želim ovoj našoj lepoj zemlji Srbiji i narodu. Draga deco, ne poželite nikome zlo, baba Nada nikome zlo nije počinila. Uvek sam se borila za ljudsko i lepo. I zato sam doživela stotu godinu – kaže ova starica vredna pažnje.

Priča za nauk i ponos (Foto: Distrikt)

Medalja na reveru dokaz je da se herojsko delo uvek prepozna, i nikada nije kasno da stigne u ruke koje su je zaslužile.

Svideo vam se tekst?