Distrikt
Zanimljivosti

Mladi par iz Šapca gradi dom od slame

Bračni par iz Šapca, Milan i Nada Đupovac, odlučili su da se iz centra grada presele u Jevremovac i to u kuću od balirane slame, koju su počeli da grade u aprilu. Iako nemaju iskustva sa građevinom, gotovo sve radove izvode sami. Očekuju da će se u energetski štedljiv i neobičan dom useliti do jeseni.

Kuća posle četiri meseca rada ( Foto: J. Gubelić )

Milana zatičemo dok bale od slame pakuje na bočni zid, na kom su prosečeni otvori za prozore. Sve ostalo se ispunjava slamom.  Za celu kuću utrošiće oko tri stotine bala. Sledi nanošenje maltera, ali ne od cementa, već zemljanih materijala, pomešanih sa slamom ili plevom.
„Radimo baš onako kako su naši stari radili pre sto godina.  Umesto maltera, mešamo ilovaču sa slamom ili plevom, u zavisnosti od toga da li nanosimo grublji ili finiji sloj. To je zemljani malter. Za to je potrebna snaga, da se blato dobro utrlja“, objašnjava Milan Đupovac.

Nanošenje maltera od blata ( Foto: J. Gubelić )

Tu snagu, Milan, profesor fiskulture ima, pa mu ovaj posao olako ide. U stopu ga prati supruga Nada koje je beli mantil farmaceuta zamenila radnim odelom.
„Ovde je plavi mantil, nema belog. Teško jeste, ali kad znamo šta ćemo na kraju imati, ništa nije toliko teško. Čak i ovaj fizički rad povremeno prija“, kaže Nada Đupovac.

Nada u stopu prati supruga ( Foto: J. Gubelić )

Sedam godina ovaj par živeo je u centru grada, a onda su se odlučili da život započnu u objektu sagrađenom isključivo od prirodnih materijala. Tu će se doseliti sa troje dece i započeti sasvim nov život u prirodi, u kući sagrađenoj od delova iz prirode. Iako je od slame, ovu kuću ne može oduvati ni najjača oluja niti pomeriti zemljotres. Zimi se lako greje, a leti hladi bez klime. To je presudilo da se odluče na ovaj korak.
„Ideja je bila moja. Mada, zajedno smo gledali na internetu. Bilo nam je važno da bude od prirodnih materijala koje smo pronašli u krugu od 50 kilometara. Unutra će biti raketna peć, koja je takođe štedljiva. Zahvaljujući prirodnim materijalima, ovakve kuće se zimi lako greju a leti su hladne“, objašnjava Nada.

Sve rade sami ( Foto: J. Gubelić )

Krov od trske debljine 30-ak centrimetara ne zadržava vodu. Majstore su jedino angažovali da ga postave. Sve ostalo rade sami.
„Izdržaćemo, kako da ne. Imamo jak motiv“, samouvaren je Milan.

Spoljašnje radove privode kraju ( Foto: J. Gubelić )

Među brojnim pogodnostima jedne ovakve kuće je i to što vlasnici uporno naglašavaju osećaj koji imaju dok su u njoj. Kažu da im je neverovatno lepo, što nije baš uvek slučaj u standardnim kućama.
Milan i Nada  su o svemu vodili računa. Ispred će biti bazen u kom će se prerađivati otpadna voda iz kuhinje, i izlaziće tehnički ispravna. Oko 120 kvadrata kuće sa tremovima i staklenom baštom koštaće ih 20.000 evra. Rad ne računaju, jer to je zadovoljstvo a joše veće će biti na jesen, kada planiraju da se usele u svoj dom.

Svideo vam se tekst?