Distrikt
Društvo U pokretu

MINA JE IZABRALA NAUKU

Za dosadašnji uspeh i prosek 10 na studijama hemije Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, mlada Šapčanka Mina Janković je među 38 najboljih studenata beogradskog i novosadskog Univerziteta, kojima je plaketu „Dositeja“ Fonda za mlade talente uručio predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik uručuje Mini diplomu (Izvor: privatna arhiva)

Ona nema dilemu kada su veliki snovi i ljubav prema znanju u pitanju. Nauka je njen put, a rad, talenat i upornost učinili su da se oseća posebno.

– Izuzetan je osećaj stajati na bini. S jedne strane osećate veliku čast, a s a druge i veliku odgovornost da opravdate diplomu i poverenje koje su vam ukazali. Lep je gest što društvo i država motivišu mlade i prepoznaju odricanje i zalaganje studenata – kaže Mina, koja je sa 23 godine član Srpskog hemijskog i Biohemijskog društva Srbije.

U redu sa najboljima (Izvor: Fond za mlade talente)

A zalaganja je tokom školovanja bilo mnogo. Nosilac je Vukove diplome u osnovnoj školi i Šabačakoj gimnaziji, govori engleski, ruski i italijanski jezik. Nagrade Prirodno-matematičkog fakulteta za postignut uspeh tokom studiranja, kao i novosadskog Univerziteta za naučni i stručni rad, samo su neka od priznanja koje je stekla, a sasvim izvesno, rad u laboratoriji još mnogo puta će je dovesti na binu.

Stipendija “Dositeja” za uspeh na osnovnim studijama (Izvor: privatna arhiva)

Za uspeh je zahvalna majci, profesorki matematike i informatike u Šabačkoj gimnaziji, bez koje je, nažalost, prerano ostala, ali koja ju je pripremila za sve što sledi.

– Majka je i meni i bratu usadila radne navike, ali i ljubav prema prirodnim naukama.  Posebno mi je drago što sam, na inicijativu direktorke Šabačke gimnazije Marijane Isaković, imala čast da najboljoj matematičarki na Republičkom takmičenju, nedavno održanom u mojoj srednjoj školi, uručim nagradu pod nazivom Lidija Janković, u znak sećanja na moju majku – priča.

Laboratorija joj je omiljeno mesto (Izvor: privatna arhiva)

Kako sama kaže, zanimanje se bira spram ljubavi, a ne perspektive. Ipak, njena odluka nije bila nimalo laka, a prevagu je odnela želja da bude najbolja u onome što radi.

– Moj put odabira fakulteta je bio čudan i nepredvidiv. Majci je velika želja bila da studiram medicinu. Međutim, iz ličnih razloga, osam dana pred prijemni sam rešila da upišem farmaciju u Beogradu. Svi su bili u šoku jer nisam spremala matematiku nego hemiju i biologiju za medicinu. Ipak, položila sam prijemni i bila 12. na listi. Onda sam, ipak, na tatinu sugestiju upisala Fitomedicinu na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. A potom sam u julskom upisnom roku sama sela u autobus, otišla u Novi Sad i upisala i Hemiju na Prirodno-matematičkom – priča Mina, koja se nakon prvog semestra, provedenog na oba fakulteta, odlučila za svoju prvu ljubav.

Članica je Srpskog hemijskog i Biohemijskog društva Srbije (Izvor: privatna arhiva)

Danas zna da nije pogrešila. Zato su njene želje velike i nesebične – da svojim radom doprinese razvoju nauke u Srbiji, a najpre olakša život onima kojima je to najpotrebnije, za šta ima i lični motiv.

– Tokom studija zainteresovala sam se za izolaciju i karakterizaciju biomolekula koji bi mogli naći primenu u medicini kao potencijalni citostatici u terapiji kancera. Volela bih da se i na master i doktorskim studijama bavim istraživačkim radom u oblasti biohemije i primenom datog znanja u medicini i farmaciji i da na taj način doprinesem oporavku onkoloških pacijenata – kaže ova mlada Šapčanka.

Predstavljala porodičnu firmu na kongresu u Firenci (Izvor: privatna arhiva)

Kad nije uz knjigu ili u laboratoriji, Mina pomaže ocu i bratu u porodičnoj firmi, koja se sa velikim uspehom na svetskom tržištu bavi proizvodnjom i plasmanom sadnog materijala leske, a stiže i da se druži, putuje i uživa. Ona skromno tvrdi da je tajna u dobroj organizaciji, dok njen osmeh i svaka rečenica odaju jaku volju da posvećenošću nauci, sebi, a sutra i drugima, svet učini boljim.

Svideo vam se tekst?