Distrikt
Društvo Kultura

MALI FORMAT ZA JUBILEJ

Šabac je vazda bio grad prvina, a u poslednjih pola veka ovoj listi može se dodati i jedna umetnička – Izložba malog formata, koja je ove godine obeležila pune tri decenije postojanja. To je danas najstarija grupna izložba Kulturnog centra i zaštitni znak šabačke Galerije, kojom je, zapravo, započela tradicija priređivanja tematskih, žiriranih izložbi.

Trideseta Izložba malog formata (Izvor: Kulturni centar Šabac)

Tridesetogodišnju tradiciju nije bilo jednostavno negovati, ali pregaoci u ovoj ustanovi kulture, od pionirskog poduhvata, uspeli su da iznedre jedinstvenu izložbu na ovim prostorima koja, okuplja umetnike, ne samo iz Srbije, nego i iz inostranstva.

Visoki kvalitet izloženog dokazuje i eminentni žiri, koji se svake godine menjao, a činili su ga najznačajniji kritičari umetnosti iz naše zemlje. Osim domaćih autora, među dobitnicima nagrada bilo je i poznatih umetnika iz inostranstva, što dokazuje međunarodni karakter izložbe.

Učesnici su dolazili iz dalekih krajeva sveta (Izvor: Kulturni centar Šabac)

Važno je istaći da Izložbu malog formata godinama unazad odlikuje i to što su na njoj prisutne sve umetničke tehnike – od slikarskih, vajarskih, preko radova u najrazličitijim materijalima.

Broj izlagača, ali i kriterijumi i zahtevi rasli su iz godine u godinu, pa se ovde izrodio vrhunski kavlitet. Izuetna čast bila je osvojiti priznanje na šabačkim izložbama malog formata, a to su zapazili i umetnici iz regiona, čija reč u umetničkom svetu ima težinu.

Izložba koja predstavlja umetničku tekovinu grada (Izvor: Kulturni centar Šabac)

Zaposleni u ovoj ustanovi izuzetno su ponosni na tri decenije postojanja ove manifestacije.

– Nije malo raditi trideset godina jednu stvar. I to nije jedini jubilej na koji smo ponosni. Kulturni centar se trudi da – kao i za sve vredne stvari koje znače građanima i nama, radnicima u kulturi, ostanemo dosledni vrednostima i ne menjamo ono što je dobro, nego da dođemo i do zlatnog jubileja od pedeset godina Izložbe malog formata – kaže direktorka Kulturnog centra Svetlana Stanković.

Manifestaciju koja privlači pažnju brojnih umetnika i kritičara (Izvor: Kulturni centar Šabac)

Da bi ova ova izložba bila vrhunskog kvaliteta i istrajavala u punom sjaju, veliki doprinos dala je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.

– Ovo je najstarija i najvažnija, kruna našeg rada na tematskim izložbama. Za ovih trideset godina smo ugostili nekoliko hiljada umetnika, ne samo iz Srbije i regiona. Učestvovali su umetnici iz Indije, Australije, Kine, Kanade, Meksika, Novog Zelanda, čak i Japana. To je dovoljan pokazatelj da je Izložba malog formata izrasla u međunarodnu izložbu – kaže organizatorka postavke Sonja Petrović Jagić.

Za ponos Šapčana (Izvor: Kulturni centar Šabac)

Na obeležavanju tri decenije postojanja postavka se sastojala iz dva segmenta – nagrađeni autori u proteklih deset godina i radovi za 30. izložbu. Na konkurs je prispelo 176 radova od 164 autora, a za izlaganje je izabrano 96 radova od 72 autora. Tročlani žiri u sastavu Žarko Vučković, Tatjana Marković i Dušan Nešković doneo je odluku da nagradi troje autora: Dejana Ulardžića iz Šapca, i Leposavu Milošević Sibinović i Dušana Novakovića iz Beograda.

Ovom prilikom prikazan je dokumetarni film Mali format za jubilej, specijalno priređen za trideset godina od nastanka Izložbe.

Iz serijala NASLEĐA TRAG. Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Svideo vam se tekst?