Дистрикт
Друштво Култура

МАЛИ ФОРМАТ ЗА ЈУБИЛЕЈ

Шабац је вазда био град првина, а у последњих пола века овој листи може се додати и једна уметничка – Изложба малог формата, која је ове године обележила пуне три деценије постојања. То је данас најстарија групна изложба Културног центра и заштитни знак шабачке Галерије, којом је, заправо, започела традиција приређивања тематских, жирираних изложби.

Тридесета Изложба малог формата (Извор: Културни центар Шабац)

Тридесетогодишњу традицију није било једноставно неговати, али прегаоци у овој установи културе, од пионирског подухвата, успели су да изнедре јединствену изложбу на овим просторима која, окупља уметнике, не само из Србије, него и из иностранства.

Високи квалитет изложеног доказује и еминентни жири, који се сваке године мењао, а чинили су га најзначајнији критичари уметности из наше земље. Осим домаћих аутора, међу добитницима награда било је и познатих уметника из иностранства, што доказује међународни карактер изложбе.

Учесници су долазили из далеких крајева света (Извор: Културни центар Шабац)

Важно је истаћи да Изложбу малог формата годинама уназад одликује и то што су на њој присутне све уметничке технике – од сликарских, вајарских, преко радова у најразличитијим материјалима.

Број излагача, али и критеријуми и захтеви расли су из године у годину, па се овде изродио врхунски кавлитет. Изуетна част била је освојити признање на шабачким изложбама малог формата, а то су запазили и уметници из региона, чија реч у уметничком свету има тежину.

Изложба која представља уметничку тековину града (Извор: Културни центар Шабац)

Запослени у овој установи изузетно су поносни на три деценије постојања ове манифестације.

– Није мало радити тридесет година једну ствар. И то није једини јубилеј на који смо поносни. Културни центар се труди да – као и за све вредне ствари које значе грађанима и нама, радницима у култури, останемо доследни вредностима и не мењамо оно што је добро, него да дођемо и до златног јубилеја од педесет година Изложбе малог формата – каже директорка Културног центра Светлана Станковић.

Манифестацију која привлачи пажњу бројних уметника и критичара (Извор: Културни центар Шабац)

Да би ова ова изложба била врхунског квалитета и истрајавала у пуном сјају, велики допринос дала је историчарка уметности Соња Петровић Јагић.

– Ово је најстарија и најважнија, круна нашег рада на тематским изложбама. За ових тридесет година смо угостили неколико хиљада уметника, не само из Србије и региона. Учествовали су уметници из Индије, Аустралије, Кине, Канаде, Мексика, Новог Зеланда, чак и Јапана. То је довољан показатељ да је Изложба малог формата израсла у међународну изложбу – каже организаторка поставке Соња Петровић Јагић.

За понос Шапчана (Извор: Културни центар Шабац)

На обележавању три деценије постојања поставка се састојала из два сегмента – награђени аутори у протеклих десет година и радови за 30. изложбу. На конкурс је приспело 176 радова од 164 аутора, а за излагање је изабрано 96 радова од 72 аутора. Трочлани жири у саставу Жарко Вучковић, Татјана Марковић и Душан Нешковић донео је одлуку да награди троје аутора: Дејана Уларџића из Шапца, и Лепосаву Милошевић Сибиновић и Душана Новаковића из Београда.

Овом приликом приказан је докуметарни филм Мали формат за јубилеј, специјално приређен за тридесет година од настанка Изложбе.

Из серијала НАСЛЕЂА ТРАГ. Пројекат је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.
Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима