Дистрикт
Занимљивости

ЛИСАЦ СРЕЋКО ВЕРУЈЕ ДА ЈЕ ЧОВЕК ЊЕГОВ НАЈВЕЋИ ПРИЈАТЕЉ

Шабачки мини зоолошки врт, који се налази у оквиру Средње пољопривредне школе, поред миљенице бебе ламе, има новог станара. Реч је о лисцу ког су људи спасли сигурне смрти и данас су му најбољи пријатељи.

Лисац Срећко обожава људе (Фото: Дистрикт)


Чим се неко појави у близини, Срећко промоли главу из своје кућице. У свим другим случајевима било би обрнуто, међутим, овај младунац срећан је када види човека. За разлику од својих рођака, обожава људе јер је, захваљујући њима, данас жив.

– Срећко је као беба пронађен у једном мачванском селу. Породица која га је пронашла, заправо га је и одгајила. Он је ту мажен и пажен. Живео је у дворишту и у кући. Међутим, како је растао, били су му потребни посебни услови, па су они одлучили да га донесу код нас. То је била одлична идеја, јер да су га пустили, вероватно не би преживео, јер не би умео да се одбрани од ловаца и слично – прича Тамара Томић, ветеринар и професор ове школе.

Одгајен у кући (Фото: Дистрикт)


За домаћине је био изазов да преживи јер је остао без мајке, и ту је научио да му је човек пријатељ.

– Они су му давали млеко и све што је потребно, јер је био беба када је пронађен. Он се не плаши људи, јер су му људи само добро донели, тако да је сасвим природно да нас прихвата, и ми смо пресрећни што га имамо у нашем зоо-врту. Он је толико питом да су деца научила да га воде на повоцу – прича ветеринарка која се брине о животињама у зоо-врту.

Не би се снашао у природи (Фото: Дистрикт)


Поред меса, једе поврће и све друго што му посетиоци доносе. Сада има девет месеци и веома је однегован.

Он ће ускоро ући у пубертет. Због тога ћемо ми да му пронађемо женку, како би овде могао да се размножава. Самим тим требаће му и више простора – прича наша саговорница.

Има све услове у шабачком зоо-врту (Фото: Дистрикт)


Навикао је на пажњу и додир. Овде има све услове, а ускоро ће добити нову, лепшу и пространију кућу.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима