Distrikt
U fokusu

KRUPANJ PET GODINA POSLE – VAROŠICA SE IZGRADILA, ALI STRAH NE PROLAZI!

U majskim poplavam 2014. godine među opštinama koje su pretrpele najveću štetu je Krupanj. Bilans u tom mestu bio je 40 srušenih kuća koje su progutale reke i klizišta. Pet godina kasnije ova varoš potpuno je obnovljena, ali ono što se tada desilo, meštani nikada neće zaboraviti.
Pet godina kasnije, slika kuće iščupane iz temelja koja je u maju 2014. godine obišla svet, danas je jedini trag koji kao spomenik podseća na tu noć. Sve drugo stalo je u par reči.
– Živi se – kaže Milanka Popović i sleže ramenima.

Maj, 2014.

Živi se u Žarkovači tiho, naselju koje su te noći bujica i klizište učinili neprepoznatljivim. Čim padne kiša, meštani krenu do svoje rečice Zmajevac da vide da li je, iako ukroćena obaloutvrdom, i dalje u svom koritu. Preko leta umela je da presuši, pa su meštani bezbrižno gradili kuće na obe obale, ne sluteći da će jednoga dana pokazati svoju ćud. Te noći nosila je sve pred sobom, od armature do temelja kuća koje je čupala iz zemlje, dok su vlasnici nemoćni da zaustave njenu silinu, gledali kako da sačuvaju sopstveni život. Taj strah ne popušta ni danas.
– Kad vidiš kako nosi kuću, auto, a ne možeš ništa da učiniš, samo gledaš kroz prozor. To je bilo strašno. Ja ne znam ko to može da zaboravi. Naša kuća je bila puna mulja i peska, deset dana smo čistili – priča Dušanka Teovanović koja živi u naselju pogođenom poplavama 2014. godine.

Žarkovača, naselje u Krupnju u maju 2014.

Kamenje i šut jedini su svedoci da je ispod velikog brda bila kuća. Te noći, zemlja i drveće, nošeni bujicom, survali su se i srušili nekoliko dvospratnica.
– Ovde je bilo tri ili četiri kuće, a sada ih više nema. Jednostavno, srušene su do temelja – priča Marijana Obradović.
Među njima bila je i kuća Milenija Pajić. Danas je u novom domu kao i svi koji su te noći u poplavama i klizištima izgubili kuće. Tipsko naselje sa kućama od 60 i 100 kvadrata, čiju izgradnju su finansirali UAE i fondacija šeika Kalife bin Zajeda al Nahjana, opremljene su nameštajem i belom tehnikom, pa na petogodišnjicu poplava u ovoj varošici nema ljudi bez krova nad glavom.
– Imaš kuću, a odjednom nemaš ništa. Samo ono odela što je bilo na nama, to nam je ostalo. Sad imamo sve što nam treba – priča Milenija Pajić koja je dobila novu kuću od 60 kvadrata.

Milenija Pajić u novoj kući (Foto: M. Lazić)

Tu noć, između 15. i 16. maja, meštani će dugo pamtiti. Nemoćni da bilo šta učine, gledali su kako bujica nosi kuće, automobile, bandere, mostove, puteve.
Kada je katastrofa prošla, krenulo se u obnovu, pa se ova varoš danas ne može prepoznati. Obnovljena je infrastruktura a Krupnju je vraćen stari sjaj. Urađeno je 40 novih objekata, a 193 je popravljeno.

Svi su dobili krov nad glavom (Foto: M. Lazić)

To je sada moderna opština u kojoj su svi zbrinuti, a do varoši se dolazi novim putevima i obnovljenim mostovima.
– Dobili smo moderne puteve. Prema Ljuboviji izgrađen je najmoderniji put, imamo nove fabrike, posao za ljude, država nam radi regionalne puteve, a mi lokalne. Krupanj je i dalje u znaku velikog oporavka. U planu je izgradnja 100 kilometara puta preko javno-privatnog partnerstva – kaže Ivan Isailović, predsednik opštine.
Sve što je voda odnela, izgradilo se, jedino se Veličkov život, koji je te noći nestao u bujici, ne može vratiti.

Svideo vam se tekst?