Дистрикт
Занимљивости

ШКОЛА КОЈА ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА СА ПОНОСОМ НОСИ ИМЕ КЊИЖЕВНИКА ИЗ МАЧВЕ

Једна од најстаријих школа у Шапцу већ шест деценија поносно носи име Јанка Веселиновића, познатог књижевника, учитеља и публицисте из Салаша Црнобарског. Иако многе школе у Србији носе име по аутору култног романа „Хајдук Станко“, зграда у Карађорђевој улици, која је и споменик културе у Шапцу, указује на посебну везу са писцем – због близине његовог географског порекла, али и интересантне чињенице да се далеке 1893. године Јанко Веселиновић и сам налазио иза катедре у школи која ће школске 1958/1959. године добити његово име.

Јанкова школа 1970. године (Извор: Међуопштински историјски архив)

Просветни радник, приповедач, бележник друштвених збивања, учесник Српско-бугарског рата, једно време председник општине Коцељева и политички затвореник, Јанко Веселиновић, пре свега, био је човек из народа, који му је био непресушна инспирација за књижевно стварање. Његов роман о Станку, хајдуку из Црне Баре био је најпопуларнији српски роман у СФРЈ, док је у Савезној Републици Југославији проглашен најчитанијим романом у последњих 100 година. Овенчан оваквим признањем заслужио је да школа у којој је предавао, у граду у чијим је кафанама уз песме Цицварића дочекивао зоре, и након толико времена слави његово име.

Јанко у друштву српских интелектуалаца (Извор: Народни музеј Шабац)

На месту учитеља у школи у центру Шапца, која је са радом почела 1893. године, првој генерацији од 366 ученика, предавао је и Јанко Веселиновић. Школа је до 1945. године носила име Стевана Д. Поповића, педагога и политичара, професора и управника Учитељске школе, који је био и министар просвете, министар финансија и члан Државног савета. У периоду након Другог светског рата звала се “Осмолетка 2”, док је прва Осмолетка била данашња ОШ “Вука Караџића”. Грађани су је звали још и Доњошорска, јер припада Месној заједници “Доњи шор”.

Стеван Поповић рођен је у Шапцу 1844. године (Извор: srpskaenciklopedija.org)

За 126 година постојања, кроз ходнике и учионице ове школе прошле су хиљаде Шапчана. У њеним клупама сада седи 665 ученика, који сваког 13. маја, на дан пишчевог рођења, са поносом прослављају Дан своје школе.

Ученици ОШ “Јанко Веселиновић” (Извор: Међуопштински историјски архив)

Простор ове образовне установе јединственим чини стара згарада, посебне културно-историјске и архитектонске вредности, која је почела са радом пред крај 19. века. Њој је деведесет година касније додат нови школски део па сада у споју традиционалног и новог чине функционалн просторну целину, површине око 3.500 метара квадратних. У саставу Основне школе „Јанко Веселиновић“, поред матичне школе у Шапцу, налазе се и издвојене јединице Церовац 1 Церовац 2, Јеленча, Жабар и Мала Врањска.

Навршава се шест деценија откако школа носи име славног књижевника

Некадашње генерације “Јанковаца“ можда нису имали све што и њихови данашњи клупски наследници, али успомене настале у просторијама ове школе памтиће дуго. Од зграде настале пре више од века, школа је постала модерна образовна установа, са кабинетима и специјализованим учионицама опремљеним најсавременијим наставним средствима и техничким помагалима, уз опремљену салу за физичко васпитање, спортске терене и школско двориште.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима