Дистрикт
Друштво

Kristina, koja je rođena bez materice, veruje da će postati majka

Podvig lekara iz Tiršove koji je uradio prvu transplantacija materice dao je nadu mnogim ženama koje ne mogu da rode. Ta vest ohrabrila je i Kristinu Savić( 31) iz Duvaništa kod Šapca da ipak postoji šansa da postane majka.
“Ovde vidimo urođeni nedostatak uterusa, dok jajnici umaju normanu funkciju”, objašnjava doktor Dragan Dikosavljević.

Lekari uvek konstatuju isto – Prvi put imaju takav slučaj

Sa tom istinom Kristina Savić suočila se kada je imala 17 godina. Saznanje da nije kao druge žene jer je rođena bez materice, bilo je bolno i za nju i za porodicu.
“Ja sam samo čula tatu da viče – To je nemoguće, to je nemoguće! Nisam uopšte razumela šta mu doktor govori”, priča Kristina.
Odlazila je od lekara do lekara i svi su mogli samo da konstatuju isto. A njoj je bilo sve teže i teže.
“Nejteži mi je uveče, kada ostanem sama. Tada razmišljam o svemu. Kada je počeo da mi se javlja materinski instikt, saznanje da ja nikada neću biti majka činilo je da mi bude svakim danom teže”, priča Kristina.

Nebojša je razumeo i prihvatio istinu

Zaljubljivanje i planiranje braka samo su otežavali život. A onda se pojavio Nebojša koji je razumeo i prihvatio istinu.
“Ona mi je odmah na početku veze rekla. Međutim, ja sam je zavoleo i rešio da ostanem sa njom, bez obzira ne sve. Ja nju volim, bez obzira da li imali dece ili ne”, priča Nebojša.
Sve ove godine tajnu je držala u sebi. A onda je odlučila da progovori i tako pomogne i drugim devojkama da se ohrabre i pokušaju da se suoče sa problemima na putu materinstva.
“Pogotovo su teške priče okoline poput onih “neće se nikad udati”, “ko će da živi sa njom”, ” što ju je oženio”…U naše selo snajka koja dođe a ne može da rodi nije prihvaćena. Koliko god da su ti ljudi dobri, ispada da je nesreća, ne može da im podari unuče, gasi im prezime – kroz suze priča Kristina.

Posle podviga lekara u Tiršovoj, vratila im se nada

Nada da ipak postoji šansa da postane majka pojavila se kada je u Srbiji urađena prva transplantacija materice. O tome je već ranije maštala sa sestrom bliznakinjom koja ima troje dece.
“Čim smo čule za transplataciju, javila se nada. Ona me je pozvala i rekla da želi da bude donor. Rekla je da joj je bitno samo da ja budem srećna”, kaže Kristina.
Doktora koji je uradio medicinski podvog već je kontaktirala i napisala da joj je najveća želja da bude na njegovom operacionom stolu.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима