Distrikt
Društvo

KATARININE „HOBOTNICE“ PRVA UTEHA BEBAMA

Šapčanka Katarina Vuletić Svinarčuk (30) svestrana je mama dve devojčica, pa pored toga što profesionalno slika ikone i aktivno podučava mlade majke uspešnom dojenju dece, ona hekla amigurumi, kao i igračke „hobotnice čudesnice“ – namenjene prevremeno rođenim bebama. Majčinstvo joj prija i motiviše na plemenitost, a nada se da će svojim ručnim radom uskoro biti u prilici da pomogne i drugim majkama u Šapcu.

Heklanje joj prija, a pomaže i drugima (Foto: privatna arhiva)

Kao i mnoge žene širom sveta, i nju je zaintrigirala najpoznatija japanska tehnika heklanja, a igračke nastale zahvaljujući ovakvoj izradi originalan su poklon za decu.
– Amigurumi sam počela da učim pre dve godine. Htela sam svojoj kćerki da napravim igračku za praznike, jako mi se svidelo kako izgleda. Prilično je jednostavno – za početak je dovoljno da se zna običan god. Pratila sam neke tutorijale, trebalo mi je nedelju, dve za prvu igračku, u početku sam, naravno, grešila, a posle je bilo lakše. Važna je preciznost pri spajanju delova tela, a oblici i boje se mogu kombinovati po želji – objašnjava Katarina.

Amigurumi igračke pravi su hit u svetu (Foto: privatna arhiva)

Uspešno je savladala ovu tehniku, pa sada poklanja, ali i prodaje ove simpatične igračke. Na Fejsbuk stranici „Mama Sova“ izlaže svoje radove, a porudžbina je sve više. Cena zavisi od veličine i složenosti igračke, uloženog truda i materijala, koji mora da bude što kvalitetniji.
– Uglavnom radim sa pamukom jer je najbolji i najbezbedniji za bebe, mada može da se radi od akrila, ako neko želi. Punjenje je antialergijsko, što je jako važno – priča ona.

Hobotnice čudesnice za srećniji početak (Foto: privatna arhiva)

Pre više od godinu dana počela je da donira igračke za nezvanično Udruženje „Hobotnice čudesnice“. Projekat pomoći prevremeno rođenim bebama pomoću heklanih igračaka hobotnica –čudesnica, nastao je 2013. godine i veoma je popularan u zemljama Evrospke unije. Prve hobotnice napravila je medicinska sestra u Danskoj, a praksa korišćenja ovih neobičnih mnogonogih „zaštitnika“, zahvaljujući ovom Udruženju, zaživela je i u našoj zemlji.

Ove specijalne igračke prave se propisanim standardima (Foto: privatna arhiva)

Aktivnosti udruženja podeljene su tako da deo članica donira konac, a druge doprinose svojim radom. One ne štede svoje vreme da pomognu drugima.
– Drugarice mi šalju konac, ja heklam. Do sada sam uradila oko pedesetak igrački. U toku druge trudnoće imala sam vremena da malo više radim – kaže mlada mama dve devojčice.

Rade se od pamuka, a sterilizacija se vrši u bolnici (Foto: privatna arhiva)

Bliski dodir sa ovim platnenim igračkama bebe podseća na autentičnu sredinu majčinog stomaka i to ih umiruje, pa je i oporavak izvesniji.
– Hobotnice imaju pozitivan uticaj na bebu. Prevremeno rođene bebe u inkubatoru su nervozne, vuku, čupaju braunile, koje im verovatno smetaju. Kad se uhvate za krak hobotnice osećaju kao da su se uhvatili za pupčanik, pa imaju osećaj da su još uvek u stomaku. Povoljno utiču na bebin razvoj i raniji izlazak iz bolnice. Hobotnica ide sa bebom kući, kao igračka i neka vrsta uspomene. Radimo i ćebiće, kapice, čarapice, da im bude što udobnije – kaže.

Deca, a i odrasli obožavaju obožavaju Katarinine igračke (Foto: privatna arhiva)

Većina bolnica u Srbiji prihvatila je Hobotnice čudesnice kao medicinsko sredstvo sa ciljem što lakšeg i bržeg oporavka bebe. Iskustva i sve u vezi sa potrebama slanja igračaka ove humane žene dele na Fejsbuk grupi „Heklane hobotnice za prevremeno rođene bebe“.
– Skoro sve bolnice u Srbiji prihvatile su ovaj program, a proširilo se i u Hrvatskoj i BiH. Kontakt se svakodnevno odvija na Fejsbuku, preko naše grupe i stranice. Koordinator za sve gradove je Slađana Potić, medicinska sestra u penziji iz Pančeva. Ona je zadužena za raspodelu materijala, pregledanje kvaliteta hobotnica i slanje budućim malim vlasnicima – priča Katarina.

Dovoljne su spretne ruke i malo mašte (Foto: privatna arhiva)

Sve hobotnice se mere, kontrolišu, a ako veličinom odstupaju od propisanog standarda, šalju se deci oboleloj od raka, ili nekih drugih bolesti kao igračke, tako da sve ostaje u ovom humanom krugu.

Najbolji dečiji prijatelji (Foto: privatna arhiva)

Mame Šapčanke se već raspituju za prve bebine heklane drugare, a Katarina se nada da će i u našoj bolnici ovaj program uskoro zaživeti.
–Trenutno čekamo odobrenje Šabačke bolnice. Predala sam zahtev, nadamo se da će uskoro doći do realizacije. Načelnici neonatologije i porodilišta su već odobrili, čeka se potpis direktora da bi se hobotnice i propratna oprema uneli u bolnicu. Jako male bebe iz Šapca se šalju za Beograd, pa je dobro da hobotnicu stave sa bebom koja putuje, kao neku vrstu utehe. Ako beba nije dobila igračku u bolnici, često pošaljemo na kućnu adresu kad izađu – kaže ona.

Može da napravi sve što zamislite (Foto: privatna arhiva)

Ova vredna mama je od heklanja, kao vida hobija i opuštanja, napredovala do višeg stadijuma plemenitosti i humanosti. I pored porodičnih obaveza za mališane u nevolji svakodnevno hekla mnogokrake drugare, koji će ulepšati njihove prve dane upoznavanja sa svetom.

Svideo vam se tekst?