Дистрикт
У фокусу

Каменко Катић Шапцу посветио страницу свог живота

Мало се зна да је Каменко Катић, један од првих и најпознатијих извештача временске прогнозе на нашим просторима, завршио ветеринарску школу у Шапцу. У Нижој пољопривредној школи, у оквиру које је од 1947. године у истој згради отварена и Средња ветеринарска школа завршио је за ветеринара и једно време радио посао у струци.
„У шабачком интернату, међу 400 будућих ветеринара, иако веома млад, ја сам полако постајао човек. И целог живота остаћу онакав какав сам тамо изграђен и уобличен. Какви су, уосталом, и други бивши питомци те школе: ведри, једноставни, шаљивџије, али у струци озбиљни и одани свом позиву“, написао је 1976. године под насловом “Страница мог живота”.

Каменко Катић у студију, 1977. (ФОТО: РТС.РС)

Деценијама је био прворазредна медијска личност коме су гледаоци безусловно веровали и волели га. Захваљујући њему временска прогноза је добила култно место на телевизији.
Каменко Катић је рођен 1935. у селу Ђурђеву код Новог Сада. Без родитеља је остао као шестогодишњак. Похађао је Реалну гимназију у Новом Саду, а након тога долази у Шабац где је завршио ветеринарску школу. Студирао је кратко ветерину и агрономију, на Педагошкој академији историју и географију, а дипломирао на Филозофском факултету, на групи за етнологију.
За време студија почео је да ради у Радио Титограду као спикер, а потом и као спикер Радио Сарајева. Био је и први спикер тек основане сарајевске телевизије.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима